Volledig scherm
Café Stathe in de Rozenstraat. © AD

Livemuziek café Stathe grote ergernis buren

Is Stathe in de Utrechtse Rozenstraat vooral een café waar af en toe livemuziek is of is het een club waar het om muziek draait en waar drank slechts bijzaak is? Over die vraag moet de rechter in Utrecht zich de komende weken buigen.

De overlast die vooral ’s nachts in de weekeinden ontstaat als de cafébezoekers naar huis gaan, is al jaren een grote ergernis van de bewoners van Wijk C. Er wordt geschreeuwd door dronken klanten en op straat wordt ook gekotst. Dat gebeurt meestal in de weekeinden rond een uur of vier in de nacht, wanneer de avonden met livemuziek en een dj buiten worden afgesloten.

De café-eigenaar, gemeente Utrecht en de omwonenden zijn het al die tijd niet eens over de aanpak van die overlast. Ook bij de rechter in Utrecht kwamen ze er vandaag niet samen uit hoe ze het probleem het beste kunnen aanpakken.

Besluit

Het is nu aan de rechter om een besluit te nemen. Als hij besluit dat Stathe ondanks alle overlast aan de regels voldoet, zal er voor de buurt niks veranderen en blijft de overlast. Als hij de buurt gelijk geeft en Stathe zich niet aan de geldende regels heeft gehouden, dan moeten de livemuziek en de dj wellicht het veld ruimen. 

Namens het Wijk C-Komitee betoogde advocaat Kees van Oosten dat het café zich niet aan de regels houdt en dat de gemeente dat goedvindt. Volgens de vergunning vormen het aanbieden van drank en eten de hoofdmoot en is de muziek slechts 'omlijstend'.

Hoofdmoot

Van Oosten betoogde echter dat bij Stathe livemuziek en dansen de hoofdmoot vormen en dat het café dus veel meer doet dan de vergunning toestaat. Elke vrijdag en zaterdag en om de week ook op woensdag is er in het zaaltje achter het café een liveband en draait er na dat optreden een dj tot een uur of vier in de nacht. Daarmee is livemuziek volgens Van Oosten de hoofdmoot en houdt het café zich niet aan de vergunning.

Rechter Koen de Meulder vroeg zich vooral af of die livemuziek wel het hoofdprobleem is. ,,Stel dat de bands en de dj weg moeten, is dan de overlast op straat ook minder? Het is er gewoon heel druk en dat brengt overlast met zich mee.’’

De twee partijen die tegenover elkaar staan, denken dat het in het café zeker een stuk rustiger zal worden zonder de optredens van de bandjes. ,,Daarmee neemt de overlast op straat dus ook af’’, stelt Van Oosten. Stathe vreest ook een toekomst zonder muziek. ,,Als dit niet meer mag, is dat de doodsteek voor onze zaak’’, zei mede-eigenaar Hansley Dirks. 

De rechter besluit binnen zes weken of het café zich aan de regels houdt of dat er iets moet veranderen. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht