Volledig scherm
Utrecht krijgt tot 2035 ruim 20 procent meer inwoners. Daarmee is Utrecht van de vier grootste steden de snelste groeiende stad van Nederland. © De Jonge Angeliek

Lofzang op Utrecht in The Guardian schiet GroenLinks in het verkeerde keelgat

Een lovend artikel over Utrecht in de Britse krant The Guardian is op sociale media juichend ontvangen. Maar de grootste partij in de stad, GroenLinks, is er minder blij mee. Daar heerst de angst dat het artikel te veel toeristen naar Utrecht lokt.

De wijken Rotsoord, Cartesiusdriehoek en Lombok, de groene bushaltes, de vele biercafés als Kafé België en eetspots als Poké Perfect, het Rietveld Schröderhuis en het Centraal Museum, TivoliVredenburg, Le Guess Who?, het Griftpark en het Wilhelminapark. Allemaal plekken die je volgens het artikel in The Guardian in Utrecht gezien moet hebben. De stad wordt een ‘ansichtkaart’ vol met ‘grachten, gebogen en geplaveide straten’ genoemd met ‘barokke en gotische middeleeuwse architectuur’. Een walhalla voor bierliefhebbers bovendien.

‘Beer lovers’

Lovender kan bijna niet, maar GroenLinks is toch niet blij met het artikel ‘dat Utrecht prijst als stad voor ‘beer lovers’ en ‘nightlife’ en stelde daarover donderdag mondelinge vragen aan het college. De reis werd volgens GroenLinks namelijk georganiseerd door Utrecht Marketing, dat met deze campagne meer bezoekers wil aantrekken. Dat past volgens de partij niet bij het Utrechts toerismebeleid, dat juist terughoudend is. Utrecht groeit al uit zijn voegen en de partij wil juist meer plek voor de inwoners van Utrecht zelf.

Quote

Lees alsje­blieft het artikel, je kan je nauwelijks een mooier artikel in een mooiere krant wensen

Tim Homan

Oppositiepartijen Student & Starter en VVD lieten via Twitter weten het niet met GroenLinks eens te zijn. Tim Homan van Student & Starter zegt de mondelinge vragen van GroenLinks een ‘merkwaardige actie’ te vinden. ,,Lees alsjeblieft het artikel, je kan je nauwelijks een mooier artikel in een mooiere krant wensen. Zorgen over toerisme begrijp ik, maar juist in dit artikel worden locaties in de hele stad uitgelicht. Dat zorgt voor spreiding. Ik ben in ieder geval trots”, zegt hij op Twitter.

VVD-fractievoorzitter Dimitri Gilissen maakt zich vooral zorgen of er nog wel een biertje in Utrecht gedronken mag worden. Hij schrijft op Twitter: ,,We hebben uitstekende (biologische) bierbrouwers in onze stad. Ik ben daar ontzettend trots op en blij mee. Blijkbaar mag je van GroenLinks ook niet meer genieten van een biertje…”

D66-wethouder Klaas Verschuure (economische zaken) liet in reactie op de vragen van GroenLinks weten ‘het een leuk artikel te vinden’, dat bovendien de veelzijdigheid van Utrecht toont. Ook is het volgens de wethouder niet zo dat het verhaal is geïnitieerd door Utrecht Marketing, zoals GroenLinks zei. ,,Het was de eigen keus van de journalist om naar Utrecht te komen. In zo’n geval faciliteert Utrecht Marketing wel.’’    

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht