Volledig scherm
In mantelzorg gaat veel tijd en energie zitten. Door het project Logeerzorg kunnen mantelzorgers weer even op adem komen. © ANP XTRA

Logeerzorg geeft mantelzorger tijd om op adem te komen

Via het initiatief Logeerzorg kunnen mensen die afhankelijk zijn van mantelzorg er een keer ‘tussenuit’. Zo krijgen de mantelzorgers een adempauze. Het initiatief wordt na een succesvolle periode van bijna een jaar iets anders opgezet. De gemeenten Zeist, De Bilt, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede doen mee aan de proef.

Er zijn vijf locaties in het gebied met logeeradressen: drie in Zeist, een in Huis ter Heide en nog een in De Bilt. Dankzij steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kunnen de incidentele logeerpartijtjes nu worden uitgebreid met structurele logeerzorg. Dat wil zeggen dat inwoners die afhankelijk zijn van mantelzorg nu structureel eens per maand of per kwartaal terecht kunnen op een van de logeeradressen. Voorheen was het zo dat ze slechts een logeerperiode per keer konden aanvragen.

Voorwaarden

Er zijn wel voorwaarden verbonden aan het reserveren van een logeerplek. In aanmerking komen ouderen met lichamelijke klachten die daardoor afhankelijk zijn van mantelzorg en ouderen die in de beginfase van dementie zitten en onder toezicht nog thuis kunnen wonen.

Volgens Chris Huiden van de gemeente Zeist zijn in de proefperiode van 1 mei vorig jaar tot en met 31 januari van dit jaar 28 personen aangemeld. Volgens Huiden hebben deze personen gemiddeld veertien dagen logeerzorg toegewezen gekregen. Dat zijn 392 dagen die zijn verdeeld over de vijf beschikbare logeerlocaties. 

Toename

Huiden stelt dat het aantal registraties om in aanmerking te komen voor logeerzorg aan het toenemen is. Zeker nu de mogelijkheid bestaat om structurele logeerzorg te krijgen, zal de belangstelling toenemen. Een aanvraag kan worden ingediend bij een sociaal wijkteam of een dorpsteam, al naar gelang de gemeente waarin de mantelzorgers wonen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht