Volledig scherm
© ANP XTRA

Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente

Utrechtse Heuvelrug verwacht dit jaar fors meer geld op te halen uit heffingen, zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en de rioolheffing. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Met een verwachte groei van 13 procent is de gemeente Utrechtse Heuvelrug koploper in Utrecht. 

Bij lokale heffingen moet gedacht worden aan een aantal verschillende zaken. De belangrijkste zijn de onroerendezaakbelasting (ozb), de reinigingsheffing en de rioolheffing.

De opbrengst uit de ozb stijgt met gemiddeld 4,7 procent. Dat heeft onder meer te maken met de gemiddelde woningwaarde (WOZ-waarde), die vorig jaar het hoogste niveau ooit bereikte. De opbrengsten uit de reinigingsheffing zijn landelijk met ruim 8 procent gestegen omdat de verwerkingskosten van afval flink omhoog zijn gegaan.

Daarnaast is er het gebruik van het riool, waarvoor de rioolheffing geldt. Gemeenten halen hier gezamenlijk 2 procent meer mee op dan in 2019. Heffingen zoals toeristenbelasting en parkeergeld zorgen vooral in grote steden voor een aanzienlijke inkomstenbron.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht