Loden waterleiding lood vergiftiging
Volledig scherm
Loden waterleiding lood vergiftiging © AD

Lood in waterleidingen: nóg eens vier scholen in Utrecht schakelen over op flessenwater

Nog eens vier Utrechtse scholen moeten per direct de waterkranen sluiten en overstappen op flessenwater. Dit is nodig omdat verouderde waterleidingen zorgen voor een te veel aan lood in het water.

De vier komen boven op de zes scholen waar vorige week al duidelijk werd dat er te veel lood aanwezig was in het leidingwater. De ‘nieuwe’ scholen zijn de Bonifatiusschool (Brinkstraat), De Regenboog (Regentesselaan), Blauwe Aventurijn (Ridderlaan) en de Kohnstammschool (Marislaan).

De gemeente Utrecht doet momenteel  onderzoek bij 64 scholen. Deze scholen zijn gehuisvest in gebouwen van voor 1960, het jaar dat het gebruik van loden leidingen werd verboden. Van de eerste 51 scholen zijn de resultaten van de watermonsters bekend.

Hersenen

In gebouwen met loden waterleidingen kan er lood in het drinkwater komen. Dit kan ongezond zijn voor jonge kinderen en zwangere vrouwen. Wanneer jonge kinderen te veel lood binnenkrijgen, kan dit invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen (een iets lagere intelligentie).

Bij tien scholen zijn de concentraties lood in het water reden voor de verdenking dat er loden leidingen zijn. De gemeente heeft de scholen geïnformeerd, de ouders zijn daarna door de scholen op de hoogte gesteld. Er wordt in de tien scholen geen gebruik meer gemaakt van het water uit de leidingen. Bij 41 scholen was alles in orde, van de twintig overige scholen worden de resultaten in de week van 17 februari verwacht, aldus de gemeente.

Daarnaast neemt de gemeente ook andere gemeentelijke gebouwen waar veel kinderen komen onder de loep. Ook zijn inmiddels al alle kinderdagverblijven aangeschreven met de vraag om actie te ondernemen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht