Volledig scherm
Drukte op de Lekdijk West bij Lopik. Deze motorrijders negeren het verbodsbord op de Lekdijk West. © Karin Verhoef

Lopik niet blij: Politie gaat motorverbod op Lekdijk niet handhaven

Nu de gemeente Lopik het motorverbod op een deel van de Lekdijk in stand mag houden, wil wethouder Gerrit Spelt dat de politie komende zomer ook daadwerkelijk bekeuringen gaat schrijven als motorrijders dat verbod aan hun laars lappen. 

Poll

Moet de politie gaan handhaven op de Lekdijk?

  • Ja, het staat in de wet en dus moeten ze handhaven. (56%)
  • Nee, er zijn belangrijkere dingen dan dit motorverbod. (44%)
597 stemmen

Lopik  wil op korte termijn in gesprek met de Utrechtse politie over de vraag hoe de politie het motorverbod gaat handhaven.

De Lekdijk West gaat voor motorrijders in de weekenden dicht van maart tot en met oktober, tussen Lopik en Schoonhoven. Het is in die periode erg druk met dagjesmensen, zoals wielrenners, wandelaars en dus ook motorrijders. Dat zorgt voor gevaarlijke verkeerssituaties.

De tijdelijke afsluiting voor motorrijders waartoe is besloten, wordt met borden aangegeven. De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging en de Motorrijders Actiegroep stapten vorig jaar naar de bestuursrechter om deze maatregel aan te vechten. Volgens hen is het besluit slecht voorbereid en niet goed gemotiveerd. Maar de rechtbank in Utrecht oordeelde deze week dat het op goede gronden is genomen en daarmee in stand kan worden gehouden.

Wethouder Spelt: ,,We nemen deze maatregel hoofdzakelijk om mensen aan de dijk die klachten hebben over lawaai en de verkeersveiligheid tegemoet te komen. Nu de rechter deze maatregel heeft bekrachtigd, kan het niet zo zijn dat de politie níet actief optreedt tegen eventuele overtreders. Deze mensen zouden zich vergeten en niet serieus genomen voelen, en terecht teleurgesteld worden door de overheid.’’

Veel op het bordje

Maar de politie blijft op het eerder ingenomen standpunt staan dat controles op de Lekdijk geen prioriteit hebben. ,,Er ligt ontzettend veel op het bordje van de politie. We kunnen gewoon niet alles doen. Onze prioriteiten hebben we per regio afgestemd met betrokken burgemeesters. Voor Lopik zit daar het handhaven van het motorverbod op de Lekdijk niet bij,’’ aldus politiewoordvoerder Daniëlle Friedeman.

Spelt wil het daar niet bij laten zitten. Hij kondigt aan dat de gemeente op korte termijn opnieuw om de tafel wil met de politie om te praten over ‘ten minste een paar gerichte controleacties in de zomermaanden’. 

Spelt: ,,We hebben in dit land besloten tot een boerkaverbod. Als dan de burgemeester van Amsterdam zegt dat ze geen prioriteit wil geven aan handhaving daarvan, valt het hele land over haar heen. In Lopik hebben we besloten tot een tijdelijk motorverbod op de Lekdijk, laten we dan ook hier vinden dat handhaving ervan enige vorm van prioriteit moet hebben.’’

Politiewoordvoerder Friedeman: ,,Een gesprek gaan we uiteraard niet uit de weg. Maar ze weten in Lopik nu ook al dat we geen capaciteit hebben om elk weekend een agent op de Lekdijk naast het verbodsbord voor motorrijders te zetten.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht