Volledig scherm
© ANP

Lopik trekt de portemonnee voor arme gezinnen en ouderen

Niet alleen kinderen en ouderen die in armoede leven, maar ook werkenden met een laag inkomen en zzp’ers die met moeite rondkomen, kunnen in Lopik vanaf januari een beroep doen op meer financiële tegemoetkoming van de gemeente.

De regeling wordt verruimd. De lokale PvdA deed hiervoor vorig jaar een oproep. Deze week stemden alle politieke fracties in met de uitbreiding. ,,Niet alleen kinderen en ouderen verdienen extra voordeel. Zzp’ers en werkenden met een laag inkomen zijn een vergeten groep’’, aldus PvdA’er Rik Dekker. 

Structureel

Zijn partij kwam met de oproep, nadat staatssecretaris Jetta Klijnsma in 2016 structureel 100 miljoen extra had uitgetrokken voor de bestrijding van armoede onder kinderen. Volgens statistische berekeningen groeien ongeveer 400 kinderen in Lopik op in een gezin dat problemen heeft de eindjes aan elkaar te knopen. Ouderen die van een laag inkomen moeten rondkomen, krijgen niet altijd de financiële ondersteuning die voor hen beschikbaar is, omdat ze de hand niet willen ophouden, de weg niet weten of niet bekend zijn in de administratie van de gemeente. Daarom wil Lopik ook de communicatie en voorlichting rondom regelingen voor minima uitbreiden.

Kindpakket

De gemeente verdubbelt de individuele inkomenstoeslag en verhoogt de bijdrage aan de collectieve zorgverzekering voor minima van 15 naar 25 euro per polis per maand. Voor kinderen uit minimagezinnen komt er één regeling, het kindpakket. Verder wordt het budget van het Jeugdsportfonds vergroot. De regeling maatschappelijke participatie, voor lidmaatschap van een club, bibliotheek of krantenabonnement, wordt ook opengesteld voor ouderen vanaf 65 jaar. Informatie is onder meer verkrijgbaar bij het Breed Sociaal Loket van de gemeente en bij welzijnsinstelling Pulse.

,,Het is voor ons een serieus punt dat mensen kunnen meedoen in de samenleving en we willen dat de drempel daarvoor zo laag mogelijk wordt’’, aldus waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit jouw regio? Schrijf je hier in.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht