Volledig scherm
Verwijderen van kroosvaren nabij Lopik © Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Lopik zucht onder agressieve Amerikaanse kroosvaren: fatale gevolgen voor vissen en planten

De regio rond Lopik en Woerden zucht de laatste tijd onder de agressieve kroosvaren. Deze exotische kroossoort uit Amerika heeft in korte tijd de kanalen en sloten bedekt. Met fatale gevolgen voor vissen en planten.

De kroosvaren, ook wel Azolla genoemd, leidt tot hoofdpijn bij hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. In enkele weken tijd zijn de watergangen in de omgeving van Lopik en Woerden volledig bedekt met  een dikke deken van kroos. Volgens het waterschap is het de grootste uitbraak van Azolla in vijf jaar.

Hierdoor kan er geen licht meer in het water komen en dat zorgt voor een sterke daling van het zuurstofgehalte in het water. Waterplanten en -dieren kunnen hierdoor dood gaan en het water kan gaan stinken. Ook het afsterven van Azolla later in de zomer kan voor zuurstof- en stankproblemen zorgen.

Doorspoelen

Het waterschap doet er nu alles aan om het oprukkende kroos te bestrijden. Zo worden de watergangen doorgespoeld met zuurstofrijk water. Als dat onvoldoende effect heeft, wordt het kroos verwijderd.  Dit doet het waterschap in principe alleen in de grotere kanalen, omdat het ondoenlijk is om in élke sloot in het gebied aan de gang te gaan.

Het verwijderen van het kroos is overigens een lastige klus. Door het water te laten stromen, wordt het kroos verplaatst, maar met grote kroosvaren is dat lang niet altijd mogelijk omdat het kroosdek vrij dik en aaneengesloten ligt en de plantjes makkelijk in elkaar haken. Het water stroomt dan onder het kroosdek door, terwijl het kroos gewoon blijft liggen. 

De laatste keer dat er op grotere schaal overlast was, was in 2014. Toen waren er vooral problemen in de Lopikerwaard. Volgens de Stichtse Rijnlanden is het niet mogelijk een exacte oorzaak aan te wijzen voor de recente overlast. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht