Volledig scherm
Boerenzwaluw. © J Bengevoord

Lopikerwaard schiet erfvogels te hulp

Het verbeteren en vergroten van het leefgebied van erfvogels zoals de boerenzwaluw, huiszwaluw, ringmus en steenuil. Dat is het doel van het nieuwe erfvogelproject 'Lopikerwaard geeft erven vleugels'. 

Dinsdag 17 oktober is er een introductieavond voor belangstellenden in natuurmuseum De Wielewaal aan de Tiendweg. ,,Door modernisering en vernieuwing worden veel erven minder geschikt als woonplaats voor tal van vogelsoorten, zoals zwaluwen, lijsters en merels. 

Erfeigenaren zijn vaak best bereid daar wat aan te doen, maar ze weten niet wat. Wij geven adviezen over erfinrichting en beplanting'', zegt projectleider Irene Schuller van de Vogelwacht Nieuwegein/IJsselstein, die het project heeft opgezet in samenwerking met de Tuinclub Lopikerwaard. Vorig jaar is een succesvol erfvogelproject in de Krimpenerwaard opgestart, waar vijftig eigenaren zich aanmeldden om hun erf geschikter te maken voor vogels.

Knot- en fruitbomen

Specifieke beplanting zoals knot- en fruitbomen helpen om meer vogels aan te trekken, evenals het aanleggen van een takkenril, een houtstapel, een ruige hoek, bloemrijk grasland of het plaatsen van nestkasten. Daarmee krijgen erfvogels meer plekken om te nestelen en voedsel te vinden. Wie mee wil doen, kan zich opgeven voor een erfscan. Daarmee inventariseren vrijwilligers wat er al aanwezig is op het erf en geven zij advies op maat over een vogelvriendelijke inrichting. 

De deelnemers krijgen een lijst met aanbevelingen. Daarnaast mogen ze een erfvogelcursus volgen. Daarin leren zij de verschillende vogelsoorten herkennen en wat ze kunnen doen om de vogels tegemoet te komen. Als de erfeigenaar toestemming geeft, komt een vrijwilliger van de Vogelwacht van tijd tot tijd tellen om de resultaten te meten.

De avond in De Wielewaal wordt geleid door projectleider Jaap Graveland van het succesvolle Erfvogelproject Krimpenerwaard. De aanvang is 20.00 uur. Deelname is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht