De nieuwe fietsenstalling in het station Driebergen-Zeist.
Volledig scherm
De nieuwe fietsenstalling in het station Driebergen-Zeist. © William Hoogteyling

Losse fietsen gaan definitief weg bij station Driebergen-Zeist: ‘Student is de dupe’

Alle fietsen die niet in de stalling van het nieuwe station Driebergen-Zeist staan, worden komende vrijdag verwijderd. Ook de gratis buitenstallingen keren niet terug. De gemeenten Zeist en Utrechtse Heuvelrug zien daarvoor geen mogelijkheid en ook geen noodzaak.

Sinds half februari is de nieuwe betaalde fietsenstalling onder het nieuwe station Driebergen-Zeist geopend. Voor reizigers die er dagelijks hun fiets parkeren geen probleem, maar voor langparkeerders kan het in de papieren lopen. De eerste 24 uur is parkeren gratis, maar daarna moet er betaald worden. De gemeenten willen geen fietsen meer buiten het station zien, want dat is onveilig en werkt verrommeling in de hand.

In de afgelopen weken kwamen er protesten. Studentonvriendelijk, meende een studente uit Driebergen. Zij wordt geconfronteerd met een forse rekening, terwijl ze daarvoor haar fiets er gratis parkeerde. Ook de politiek in Zeist bemoeide zich met de kwestie, maar vond ook geen gehoor.

Sticker

Rutger Stegeman uit Veenendaal heeft een klacht ingediend bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Hij vond vandaag een sticker over de opruimactie op zijn fiets. ,,Mijn fiets stond buiten het verbodsgebied, maar ik krijg wel een sticker. Vreemd. In Harderwijk en Maarssen kan het nog wel. De student en de forens zijn de dupe.”

Buiten het station een fiets parkeren kan ook niet meer, want die wordt met ingang van komende vrijdag verwijderd. Fietsen die buiten verwijderd zijn, aan de Driebergen-kant, kunnen worden opgehaald op de hoek van het pand Vierdaelen of in de voormalige U-stal. Voor fietsen die buiten verwijderd zijn, aan de Zeist-kant, zijn ook plekken aangewezen: aan de Odijkerweg, in een parkeervak van de gemeente en in de voormalige U-stal. 

Deze manier van parkeren in een betaalde stalling is een beproefd concept dat NS op veel stations in Nederland toepast. De komende maanden monitoren de gemeenten het functioneren van het nieuwe station, waaronder het fietsparkeren.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht