Volledig scherm
De jongerenflats aan het Benedictushof in Vianen. © Google Streetview

Loten om een startersflat in Vianen

De pas opgeknapte, maar niet zo populaire jongerenflats aan het Benedictushof in Vianen, worden voortaan verhuurd via een lotingssysteem. Het is voor het eerst dat dit in Vianen gebeurt met sociale huurwoningen voor jongeren van 18 tot 29 jaar, legt Vincent Beringen van Lekstede Wonen (LSW) uit.

„Het is voor ons nieuw en we zijn benieuwd wat de effecten zijn. Of je nu vier dagen of twaalf jaar staat ingeschreven bij ons, als je aan de voorwaarden voldoet kom je via het lotingsysteem in aanmerking voor deze woningen.”

Volgens Beringen blijken ‘oudere jongeren’ van bijvoorbeeld 27 jaar niet meer in de specifieke starterswoningen van de Benedictushof te willen wonen. Ze bewaren hun inschrijfduur liever voor een groter huis waar ze meteen met hun gezinnetje in kunnen wonen. Daardoor moest LSW vaak veel jongeren benaderen, voordat een vrijgekomen flat hier weer verhuurd was. Via het lotingssysteem zal dat wellicht vlotter verlopen, verwacht Beringen.

Digitale loting

Het gaat om 78 appartementen. Deze week wordt voor het eerst een vrijgekomen appartement verloot. Belangstellenden kunnen zich gedurende een week voor de loting aanmelden. Na de inschrijvingsperiode vindt er bij Woningnet een digitale loting plaats.

Beringen: „Elders worden vaak woningen verloot die niet erg geliefd zijn. Dat is bij deze niet het geval. We hebben er gewoon veel, namelijk 78, op een plek specifiek voor jongeren. Met dit lotingsysteem hopen we dat veel jonge jongeren met korte inschrijfduur er komen wonen, zodat ze meteen weer kunnen beginnen met het opbouwen van een nieuwe inschrijftermijn voor een eengezinswoning.”

Gevolgen

Op dit moment wonen er nog allerlei verschillende leeftijdsgroepen in de flats aan de Benedictushof. Zodra iemand de huur opzegt, draait die woning mee met de verloting. Volgende week wordt op die manier voor het eerst iemand blij gemaakt. Vincent Beringen verwacht dat er vijf tot tien appartementen per jaar vrij zullen komen om te worden verloot. Beringen: „Wij zullen bekijken wat precies de gevolgen zijn. Daarom is er na ongeveer anderhalf jaar een evaluatie.”

Verloting bij nieuwbouw in de vrije sector komt wel vaak voor in Vianen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht