Volledig scherm
Roy Luca © AD

Luca lijsttrekker voor U26Gemeenten bij Statenverkiezingen

Voormalig wethouder van Zeist Roy Luca is lijsttrekker voor de nieuwe provinciale partij U26Gemeenten bij de Statenverkiezingen op 20 maart. Dat hebben de leden van de partij afgelopen weekeinde beslist. Luca zat de vorige raadsperiode in het college namens de lokale partij Seyst.nu.

U26Gemeenten wil de achterban van lokale partijen in de gehele provincie Utrecht bundelen. Die behaalden in sommige plaatsen een derde van de stemmen. Daarom is de lijst vooral samengesteld uit vertegenwoordigers van plaatselijke politieke partijen. Die lijst telt nu zes namen, maar wordt de komende weken nog uitgebreid tot circa 30 kandidaten. 4 februari is de dag van de kandidaatstelling en moet de lijst compleet zijn.

Bekende gezichten

De lijst telt veel lokaal bekende gezichten. Allereerst Luca zelf, die er vier jaar geleden als een van de weinige vertegenwoordigers van een lokale partij in het college van zijn woonplaats Zeist wist te komen. Vier jaar was hij vervolgens wethouder van onder meer verkeer. Erder was Luca lid van Leefbaar Zeist en de VVD. Na een conflict begon hij Seyst.nu.

Volledig scherm
Haseena Bakhtali, gemeenteraadslid Stadspartij Nùwegein in Nieuwegein © AD

Nummer twee achter lijsttrekker Luca is Haseena Bakhtali, momenteel raadslid van Stadspartij Nùwegein. Zij maakt al meer dan tien jaar deel uit van de gemeenteraad van Nieuwegein, aanvankelijk voor de PvdA, later als zelfstandige fractie. Bakhtali hamert op integriteit en hekelt achterkamertjespolitiek, maar is politiek een eenling in de Nieuwegeinse raad. Ze kan rekenen op een trouwe aanhang die haar ook vorig jaar weer een zetel bezorgde.

Volledig scherm
Ebbe Rost van Tonningen © Hans Lebbe

Achter haar op de lijst volgen Carlo Fiscalini, raadslid voor Nieuw Democratisch Zeist, Holger van Gorkum (Democraten Soest Natuurlijk en Henri Pabst van ’t Slot, vorig jaar voor Pro Veenendaal kandidaat voor de gemeenteraad.

Rost van Tonningen

Voorlopig lijstduwer is Ebbe Rost van Tonningen, tot afgelopen zomer wethouder in De Bilt namens Beter De Bilt. Rost van Tonningen is één van de initiatiefnemers van U26Gemeenten. Hij geeft aan dat het debacle rond de Uithoflijn  voor hem aanleiding is geweest tot oprichting van de nieuwe partij. Daarbij gebruikte de provincie 14 miljoen euro die gereserveerd waren voor mobiliteitsprojecten in diverse gemeenten om de tekorten bij de Uithoflijn aan te vullen.

Verder op de lijst van U26Gemeenten staan nog diverse bekende namen uit de plaatselijke politiek. Onder hen Geertje Wiesenekker (Rhenens Belang), Wietze Smit  (Wijk NU in Wijk bij Duurstede),  Sybe Streekstra (Burgervertegenwoordiging Heuvelrug). Uit Utrecht zijn Anwar Bentoumi en R. Alsemgeest terug te vinden. Zijn zijn geen bekenden uit de Utrechtse politiek.

Overigens recruteert U26Gemeenten vooralsnog uit 13 van de 26 gemeenten die de provincie Utrecht rijk is. De lijst kent bijvoorbeeld geen kandidaten uit Bunnik, Houten, IJsselstein, Lopik, Stichtse Vecht en Amersfoort.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht