De lucht in de provincie is in 2016 iets schoner geworden, maar nog niet schoon genoeg.
Volledig scherm
De lucht in de provincie is in 2016 iets schoner geworden, maar nog niet schoon genoeg. © ANP

Lucht Utrecht iets schoner, maar nog lang niet genoeg

De luchtkwaliteit is in 2016 in de provincie Utrecht licht verbeterd, maar voldoet nog lang niet aan de eisen van Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) of de Nederlandse Gezondheidsraad.

De lucht voldoet wel bijna overal aan de normen van de Europese Unie, maar niet aan die van de WHO. Als Nederland zich houdt aan het huidige beleid om tot schonere lucht te komen, komen we pas in 2030 in de buurt van die advieswaarden.

Dinsdag verscheen een rapport van de Gezondheidsraad met de cijfers. Volgens het rapport is er nog een aanzienlijke gezondheidswinst te behalen, maar dat vraagt om ambitieuze plannen die veel verder gaan dan de WHO adviseert.

Hulp nodig

Het provinciebestuur stelt vast dat schone lucht in deze omgeving niet alleen door Utrecht te regelen is, maar dat er hulp van de landelijke overheid voor nodig is om fossiele brandstoffen terug te dringen.

De provincie heeft inmiddels wel een ‘Samenwerkingsagenda Schone Lucht’ opgesteld, die op 5 februari aangenomen moet worden door Provinciale Staten. Volgens de provincie is dat plan ‘een stap in de goede richting’. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht