Luid applaus voor stakende leraren

Liedjes, posters en ontbijtjeLeraren voeren vandaag actie om de werkdruk in het basisonderwijs te verlagen, de salarissen te verhogen en het oplopende tekort aan docenten tegen te gaan. Zij geven het eerste uur geen les. Na schooltijd – om 16.00 uur – is er een manifestatie op het Malieveld in Den Haag om de eisen kracht bij te zetten.

Op basisschool Apollo11 in De Meern zijn ouders ingezet om kinderen het eerste uur op te vangen en samen spandoeken te maken. Om half 10 vormden de leerlingen een erehaag voor de leraren, om zo hun waardering uit te spreken. Directeur Marja Hamers noemt de erehaag fantastisch. ,,Dit is de reden dat veel mensen nog steeds voor het onderwijs kiezen. Hiermee hebben ouders laten zien dat we ons erg inspannen voor hun kinderen.’’

Hamers vindt het salaris waarmee hbo’ers in het onderwijs zich laten afschepen van de gekke. ,,Maar het zijn vooral de arbeidsomstandigheden waarvoor we actie voeren.’’

Volledig scherm
Taart, confetti en applaus voor de leerkrachten van Apollo11 in De Meern. © AD


Zeven docenten van basisschool De Vuurvogel in Driebergen zorgden voor een ludiek leerkrachtenprotest. Verkleed zongen zij een lied op perron 1 van station Driebergen-Zeist. Met hun protest willen ze zoveel mogelijk publiek bereiken. 

Volledig scherm
Leerlingen van Apollo11 in De Meern tekenen met stoepkrijt een rode loper. © AD
Volledig scherm
Meester Mark is een topper, volgens deze leerling. © AD

Doodstil

De schoolbel van de openbare basisschool Klavertje Vier in Houten klonk even voor half negen, maar er was niemand die het hoorde. De school is dicht. De stoeltjes staan nog op de tafels. Er staat geen juf aan de deur. Er zijn geen kinderen. Het is er doodstil. De 230 leerkrachten uit openbaar, katholiek en montessorionderwijs in Houten eten een actieontbijtje in zaal De Roskam. De PvdA deelt er appeltjes uit aan stakende leerkrachten. Voor de dorst en omdat de appel symbool is van de overgeleverde kennis.

Volledig scherm
De PvdA in Houten deelt appels uit. © AD

Protestactie

De acties zijn georganiseerd door de onderwijsorganisaties de Algemene Onderwijsbond (AOb), de PO-raad – de sectororganisatie voor het primair onderwijs – en PO in Actie, verenigd in het PO-front. Volgens de actiegroep doen meer dan 5.500 basisscholen mee aan de protestactie, ofwel 85 procent van het totaal.

De organisaties willen dat er meer geld wordt uitgetrokken voor betere salarissen en minder werkdruk in het primair onderwijs. Volgens het PO-front verdienen basisschoolleraren 20 procent minder dan hun collega’s in het voortgezet onderwijs.

De actie wordt breed gesteund. Zo is een petitie op internet in enkele weken tijd al meer dan 280.000 keer ondertekend door ouders, leraren en andere sympathisanten. De boze docenten bieden de honderdduizenden handtekeningen dinsdag aan premier Mark Rutte aan.

Volledig scherm
De leerlingen van basisschool Apollo11 maakten posters voor hun meesters en juffen. © AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht