Volledig scherm
Protest vanaf de brug © Maarten Koning

Luid protest en handtekeningen tegen extra bruggen over Merwedekanaal in Utrecht

‘Geen extra brug: omfietsen is net zo vlug.’ Met deze kreet lieten woonbootbewoners, watersporters en bewoners van Rivierenwijk vanmiddag weten tegen de aanleg te zijn  van een aantal nieuwe bruggen over het Merwedekanaal in Utrecht.

De gemeente Utrecht wil dat de nieuwe woonwijk op het voormalige defensieterrein langs het Merwedekanaal wordt verbonden met meerdere  fiets- en voetgangersbruggen. In de plannen gaat het om drie tot zes nieuwe bruggen. Met name woonbootbewoners keerden zich hier al eerder tegen omdat voor de aanleg ligplaatsen moeten wijken. 

Gebruikers van het kanaal, zoals roeiverenigingen en de zeeverkenners, en bewoners van Rivierenwijk scharen zich nu ook achter het protest. Wijkbewoners vrezen dat extra bruggen tot meer brom- en fietsverkeer door Rivierenwijk leidt. Watersporters zien in de nieuwe bruggen onoverkomelijke hindernissen.

Vanmiddag overhandigden de tegenstanders van de nieuwe bruggen 1700 handtekeningen aan wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks). Volgens hen volstaan de twee bestaande bruggen (Balijebrug en Socratesbrug) over het Merwedekanaal om de nieuwe woonwijk te bereiken. Extra verbindingen zijn volgens hen niet nodig. De protesten klonken niet alleen op de wal, maar ook vanaf boten op het water.

Jacoline Holdijk van het Stedelijk Utrechts Woonschepen Overleg noemt de opstelling van het college van burgemeester en wethouders ‘tot nu toe teleurstellend’. ,,We worden het slachtoffer van de fietserswaanzin in de stad.’’ Het college stelt dat de nieuwe fiets- en voetgangersbruggen nodig zijn om het autoverkeer in de nieuwe woonwijk terug te dringen. 

Holdijk denkt dat de extra bruggen alleen maar zijn gepland om de bouw van de nieuwe woonwijk te kunnen rechtvaardigen. ,,Voor zo’n nieuwe wijk heb je een verkeersplan nodig. En door maar veel bruggen te plannen, maak je zo’n verkeersplan kloppend. Niemand stelt de vraag wat nut en noodzaak van die bruggen is.”

Niet alleen wethouder Diepeveen, maar ook politici van verschillende partijen in de gemeenteraad waren naar het protest gekomen. Eind dit jaar legt het college een definitief voorstel aan de gemeenteraad voor. Volgens raadslid Maarten Koning van collegepartij D66 maakte het protest veel indruk. ,,Het is belangrijk dat er duidelijkheid komt over hoeveel fietsbruggen er over het Merwedekanaal komen voor de nieuwe wijk.’’ 

Volledig scherm
Protest vanaf het water © Maarten Koning

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht