Volledig scherm
Landgoed Wulperhorst verandert in een luxe verzorgingshuis. © Cor de Kock

Luxe verzorgingshuis op landgoed Wibi Soerjadi in Zeist

Op het landgoed Wulperhorst in Zeist komen woningen voor ouderen met 24 uurszorg. De wooneenheden komen in het bestaande hoofdhuis en in een nieuw te bouwen koetshuis.

Wulperhorst aan de Tiendweg was tot voor kort eigendom van Wibi Soerjadi. De bekende pianist verruilde het monumentale hoofdhuis met 40 kamers onlangs voor een kleiner optrekje in het Twentse Diepenheim (Villa Peckedam, 25 kamers). 

De nieuwe eigenaar van De Wulperhorst is Panta Rhei Real Estate uit Amsterdam, dat is gespecialiseerd in de realisatie van ‘zorgvastgoed’. Panta Rhei gaat het hoofdhuis uit 1885 verbouwen en restaureren. Het achterstallig onderhoud is groot. In het opgeknapte landhuis komen 25 wooneenheden voor ouderen. De bewoners kunnen dag en nacht op zorg rekenen. 

Het koetshuis met bijgebouwen verkeren in zeer slechte staat en worden gesloopt. Op de plek van deze gebouwen komt een nieuw koetshuis met vijftien zorgwoningen. Bij het koetshuis en elders op het landgoed komen twee parkeerplaatsen voor elk twaalf auto’s. Het park rondom het landhuis wordt in oude glorie hersteld.  

Positief

Het college van burgemeester en wethouders van Zeist wil meewerken aan de plannen voor Wulperhorst. De komende weken kan iedereen op de plannen reageren. Daarna neemt het college een definitief besluit. De verschillende adviezen die aan het college zijn uitgebracht, onder meer door de Monumentencommissie, zijn positief.

Panta Rhei Real Estate heeft verspreid over Nederland een aantal zorgprojecten ontwikkeld. Aan de Javalaan in Baarn heeft de ontwikkelaar bijvoorbeeld Zorgresidentie Holland opgezet. De zorg in Baarn en bij andere projecten van Panta Rhei, wordt verleend door woonzorgorganisatie Domus Magnus, die zich heeft toegelegd op luxe verzorgingshuizen.

Landgoed

Buitenplaats Wulperhorst werd in 1858 gebouwd door de vermogende Louis Huydecoper. Na zijn dood bleef zijn weduwe er wonen met hun twee zonen, Gijs en Henk Huydecoper. Beiden bleven ongehuwd en kinderloos. Na hun dood werd in 1951 de Staat der Nederlanden eigenaar van het landgoed. Het werd toen een commandocentrum van de luchtmacht. Toen Defensie in de jaren 90 vertrok, ging Wulperhorst dienst doen als asielzoekerscentrum. Aan het einde van de jaren 90 werd Het Utrechts Landschap eigenaar van het landgoed. Dat sloopte de militaire loodsen en verkocht de buitenplaats aan Wibi Soerjadi.

De nieuwe eigenaar wil een bijzonder object op het landgoed, dat herinnert aan de tijd dat de luchtmacht op Wulperhorst was gevestigd, renoveren. Het gaat om de zogenoemde documentenverbrandingsoven, waarin geheime stukken konden worden vernietigd.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht