Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar

Maaltijdbezorging voor senioren stopt in Bunnik

Tafeltje Dekje, de bezorging van warme maaltijden bij ouderen, stopt per 1 juli in Bunnik. De directe aanleiding is het sluiten van de keuken in de zorginstelling Bunnichem, onderdeel van QuaRijn. 

In die keuken werden de maaltijden gekookt en daarna bezorgd bij de senioren die niet zelf in een maaltijd kunnen voorzien. 

Secretaris van de stichting Tafeltje Dekje Bunnik Hendrine Nieman noemt de stop een verlies voor de Bunnikse samenleving. ,,Onze voorzitter, mevrouw Van der Velde, is de bezorging 35 jaar geleden begonnen en heeft hem al die jaren draaiende weten te houden. De maaltijd is een belangrijk moment van de dag. Zeker ouderen met minder contacten kijken ernaar uit, de bezorging is meer dan het afgeven van het eten: onze vrijwilligers vervullen ook een sociale rol.’’ 

Eten met gemak 

Klanten betalen nu 8,40 euro per maaltijd. In Bunnik en Odijk heeft Tafeltje Dekje zestig klanten. Voor de stichting zijn zes mensen actief die de zaken als vrijwilliger coördineren en veertig vrijwilligers die de maaltijden bezorgen. ,,Die mensen doen dat met grote inzet en liefde. Ze laten het nooit afweten.’’ Tafeltje Dekje heeft hun klanten gewezen op het aanbod van Eten met gemak in Zeist. Deze maaltijden worden twee keer per week bezorgd; de klant bewaart ze in de koelkast en kan ze zelf opwarmen.  

Zorgkoepel QuaRijn stopt in het geheel met zelf koken. Ongeveer twintig koks en keukenhulpen verliezen hun baan. De sluiting van de keukens levert, aldus regiomanager Michiel Moes, een besparing op van zes ton per jaar. ,,Die willen we aan zorg besteden.’’ Het bedrijf is bezig met de selectie van een externe maaltijdleverancier. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht