Volledig scherm
De Universiteitsbibliotheek aan de Drift in Utrecht. © De Jonge Angeliek

Maat is vol voor Universiteitsbibliotheek: rellende en schreeuwende scholieren in de ban

Brutale en luidruchtige middelbare scholieren veroorzaken overlast in de Utrechtse Universiteitsbibliotheek (UB) in de binnenstad. Ze maken lawaai, ruimen hun troep niet op en gedragen zich asociaal richting de medewerkers. En dus neemt de universiteit maatregelen. 

Het is onduidelijk waarom de relscholieren juist hun toevlucht in de UB zoeken. Een aangepast toegangsbeleid moet nu voorkomen dat herrieschoppers de rust in de bibliotheek nog langer kunnen verstoren. 

Volgens woordvoerder Maarten Post zijn het veelal middelbare scholieren die de overlast veroorzaken. En dan gaat het niet enkel om luid praten. De scholieren schreeuwen, laten troep achter en doen brutaal tegen medewerkers die hen aanspreken op hun gedrag. ,, Ze hebben zich zelfs een keer opgesloten in een studieruimte.”

Studente interieurdesign Naomi (23) bevestigt het verhaal over de vervelende scholieren. ,,Ik had er gisteren - ondanks de maatregelen - nog flink last van. Een groepje leerlingen zat asociaal hard te praten. Heel hinderlijk. Ik heb maar harde muziek in mijn oren opgezet om het lawaai te overstemmen. Pas toen ze uit zichzelf weggingen - ze werden verder door niemand aangesproken op hun gedrag - keerde de rust terug.”

Om het probleem terug te dringen worden er maatregelen getroffen. Waar bezoekers van de bibliotheek eerder vanaf 17.00 uur hun ID-kaart moesten tonen, moeten zij zich nu al vanaf 14.00 uur identificeren om binnen te komen. Om er zeker van te zijn dat echt alle studenten worden gecontroleerd, gaan vanaf die tijd ook de drie zij-ingangen op slot.

Quote

Een groepje leerlingen zat asociaal hard te praten. Heel hinderlijk. Ik heb maar harde muziek in mijn oren opgezet om het lawaai te overstem­men

Studente Naomi

Afschrikken

,,We doen dit om twee redenen”, laat Post weten ,,om de relschoppers te kunnen identificeren en vervolgens te kunnen weren. En om ze af te schrikken. Alleen het feit dat wij weten wie ze zijn, zal er hopelijk al voor zorgen dat ze niet meer willen komen.”

Geschiedenisstudente Lotte (21), die aan het studeren is in de UB, heeft zelf tot nu toe nog geen last gehad van herrieschoppers. De laptop van een studiegenootje is wel een keer bijna gestolen. ,,Sowieso hangen er al een tijdje briefjes dat je goed op je spullen moet letten, want er worden regelmatig laptops gestolen. Ik ben benieuwd of dat dan door dezelfde mensen wordt gedaan.”

Ondanks de maatregelen zeggen dat zij tot nu toe altijd rustig hebben kunnen studeren. Geërgerd door het nieuwe deurbeleid zijn ze echter niet: „Ze zullen heus niet voor niks maatregelen nemen.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht