Volledig scherm
De politie was zwaarbewapend © ANP

Maffiose toestanden in Nieuwegein

columnSchrijver, journalist en columnist Jerry Goossens schrijft van dinsdag tot en met zaterdag over wat hem opvalt in Utrecht. Dit keer over de politieactie van gistermorgen.

Volledig scherm
Columnist Jerry Goossens. © Marco de Swart

Het heeft niets met terreur te maken." Politiewoordvoerder Thomas Aling zei het er voor de zekerheid maar even bij toen hij gisteren de pers te woord stond. Die ochtend was een heuse politiemacht uitgerukt naar locaties in Utrecht, Nieuwegein, Vianen en Tiel. Daar werden zeven mensen ruw uit hun slaap gewekt door 'pliesie!' brullende agenten die de voordeur inbeukten. ,,De arrestaties zijn gedaan in verband met lopend onderzoek", zoals Aling het preciseerde. Dat politiejargon werd voor de nieuwsconsument vertaald naar koppen als: 'Grote politieactie tegen mocromaffia' (Telegraaf), 'Grote politieactie en arrestaties in regio Utrecht om 'mocromaffia' (AD) en 'Arrestatieteams lichten zeven mocromaffiosi van hun bed in regio Utrecht.'(GeenStijl).

Dat de politiewoordvoerder vast een voorschot nam op een veronderstelde perceptie van terreurdreiging, was niet voor niets. Want de politieactie zag eruit als een militaire operatie. Gehelmde agenten in kogelwerende uniformen met pistoolmitrailleurs op de borst, namen strategische posities in rond de woningen die werden doorzocht. De toegangswegen waren afgezet met ME-busjes. Inderdaad beelden die wij bijna vanzelfsprekend associëren met bebaarde types die uit naam van hun barmhartige god onschuldige burgers willen opblazen. Terwijl het in dit geval dus om ordinaire, uitsluitend door zelfverrijking gedreven criminelen ging. Al doet de mocromaffia qua geweld weinig onder voor hun religieus geïnspireerde broeders. De 'Mocro War' heeft al meer onschuldige Nederlandse slachtoffers geëist dan welke aanslag ook, en de boeven hebben zelfs een onthoofding op hun geweten.

Ik had dan ook een heel andere associatie, toen ik gisteren die zwaarbewapende, paramilitaire agenten eenvoudige galerijflatjes zag bestormen. Gomorra. De Netflixserie, naar het boek van de Italiaanse journalist Roberto Saviano, over de Camorra in de verloederde buitenwijken van Napels. Over keiharde, georganiseerde misdaad in achterstandsbuurten.

Maffiose toestanden. Ooit was het een kleurrijke metafoor. Inmiddels is het werkelijkheid.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht