Maffiose toestanden in Nieuwegein
columnSchrijver, journalist en columnist Jerry Goossens schrijft van dinsdag tot en met zaterdag over wat hem opvalt in Utrecht. Dit keer over de politieactie van gistermorgen.
Delen per e-mail
Het heeft niets met terreur te maken." Politiewoordvoerder Thomas Aling zei het er voor de zekerheid maar even bij toen hij gisteren de pers te woord stond. Die ochtend was een heuse politiemacht uitgerukt naar locaties in Utrecht, Nieuwegein, Vianen en Tiel. Daar werden zeven mensen ruw uit hun slaap gewekt door 'pliesie!' brullende agenten die de voordeur inbeukten. ,,De arrestaties zijn gedaan in verband met lopend onderzoek", zoals Aling het preciseerde. Dat politiejargon werd voor de nieuwsconsument vertaald naar koppen als: 'Grote politieactie tegen mocromaffia' (Telegraaf), 'Grote politieactie en arrestaties in regio Utrecht om 'mocromaffia' (AD) en 'Arrestatieteams lichten zeven mocromaffiosi van hun bed in regio Utrecht.'(GeenStijl).
Dat de politiewoordvoerder vast een voorschot nam op een veronderstelde perceptie van terreurdreiging, was niet voor niets. Want de politieactie zag eruit als een militaire operatie. Gehelmde agenten in kogelwerende uniformen met pistoolmitrailleurs op de borst, namen strategische posities in rond de woningen die werden doorzocht. De toegangswegen waren afgezet met ME-busjes. Inderdaad beelden die wij bijna vanzelfsprekend associëren met bebaarde types die uit naam van hun barmhartige god onschuldige burgers willen opblazen. Terwijl het in dit geval dus om ordinaire, uitsluitend door zelfverrijking gedreven criminelen ging. Al doet de mocromaffia qua geweld weinig onder voor hun religieus geïnspireerde broeders. De 'Mocro War' heeft al meer onschuldige Nederlandse slachtoffers geëist dan welke aanslag ook, en de boeven hebben zelfs een onthoofding op hun geweten.
Ik had dan ook een heel andere associatie, toen ik gisteren die zwaarbewapende, paramilitaire agenten eenvoudige galerijflatjes zag bestormen. Gomorra. De Netflixserie, naar het boek van de Italiaanse journalist Roberto Saviano, over de Camorra in de verloederde buitenwijken van Napels. Over keiharde, georganiseerde misdaad in achterstandsbuurten.
Maffiose toestanden. Ooit was het een kleurrijke metafoor. Inmiddels is het werkelijkheid.
Verder in het nieuws
-
Zzp’ers van failliete Joost Zorgt werken door, maar krijgen geen loon
Zzp’ers die voor de failliete thuiszorginstelling Joost Zorgt werken, trekken aan de bel omdat zij hun werkzaamheden wel blijven doen, maar er niet voor betaald krijgen. -
Update Verdacht pakketje Rabobank Culemborg blijkt vergeten tas
Het verdachte pakketje dat even voor 19.00 uur werd gevonden bij een filiaal van de Rabobank aan de Boerenstraat in Culemborg, blijkt een vergeten tas te zijn. De politie heeft de straat weer vrijgegeven. -
video 🍦IJssalon Luciano ontwaakt uit winterslaap: ‘Dit weer roept om ijs!’🍨
-
PREMIUM
‘Ga je wassen, zwarte lul!’ is de druppel: spelersgroep Argon wil niet verder met trainer
-
RTL Z promoveert wethouder Utrechtse Heuvelrug per ongeluk tot burgemeester
Er was volop verbazing toen RTL Z in een uitzending over de presentatie van de route van de Vuelta plotseling Chantal Broekhuis als burgemeester van de Utrechtse Heuvelrug presenteerde. De wethouder van sport was in Breda om te horen waar het peloton van de Ronde van Spanje tijdens de tweede etappe in 2020 door de gemeente zal rijden.
-
Netflix voor cultuurliefhebbers heeft nog honderd leden nodig voor start in Utrecht
Netflix, maar dan voor cultuurliefhebbers. Dat is We Are Public. Tegen een maandelijks bedrag van 17 euro kan iedereen met de We Are Public-pas gratis naar tientallen voorstellingen, films en tentoonstellingen. Met nog honderd aanmeldingen te gaan, wordt de officiële start op zaterdag nog spannend. -
Advocaat snapt kritiek op komst Kramer en Bazoer niet: ‘We willen meedoen in play-offs, toch?’
Volop werd er gediscussieerd over het aantrekken van de jongens ‘met een krasje’ bij FC Utrecht deze winter: Michiel Kramer en Riechedly Bazoer. Trainer Dick Advocaat begrijpt de negatieve teneur niet zo. -
Kritiek op actieplan Samen voor Overvecht: het is een ‘mooi weer-folder’
Een ‘goedmakertje’. ‘De ambitie is positief, maar er zijn nog veel vragen en zorgen’. En ‘een mooi weer-folder’. Op een juichend onthaal in de wijk van zijn deze week gelanceerde plan Samen voor Overvecht kan de Utrechtse wethouder Kees Diepeveen nog niet rekenen.
In samenwerking met indebuurt Utrecht