Volledig scherm
Han Ellenbroek legt zijn buurvrouw uit hoe zijn bakfiets werkt. Links Brigitte Venturi. © Angeliek de Jonge

'Mag ik je sportwagen even huren?'

Voor een kopje suiker klopt men al regelmatig aan bij de buurman. Maar als het aan bewoners in Voordorp en Tuindorp (-Oost) ligt, gebeurt binnenkort hetzelfde voor auto's en fietsen.

Buurtbewoners van de energiegroep Voordorp op Eigen Kracht proberen hun wijk warm te laten lopen voor het fenomeen autodelen. De buurt krijg een eigen hoekje op autodeelsite Mywheels. Zo'n 35 buurtbewoners hebben al aangegeven te willen meedoen.

Bewoners Han Ellenbroek, Brigitte Venturi en Karin de Jonge zijn de drijvende kracht achter het initiatief. Via de Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU) kwam het drietal het autodelen op het spoor. "De NMU heeft ons gevonden," vertelt Brigitte Venturi. "Wij stonden open voor het idee en toen is de bal gaan rollen."

De kracht van Mywheels is volgens de groep dat mensen hun auto's met een geruster hart uitlenen aan buurtbewoners dan aan wildvreemden. "Je bent toch eerder geneigd je auto uit te lenen aan de buurman," stelt Ellenbroek. "De drempel is lager en misschien wordt de buurt wel wat dichter bij elkaar gebracht."

Ook het financiële plaatje speelt een rol: "De borg is lager voor leden van de 'community' en de verzekering is prima geregeld." Allerlei soorten auto's moeten straks voor een paar tientjes te huur zijn. Hetzij voor een kort boodschappenritje door de stad, of juist voor een langere afstand. "Auto's met plek voor zeven personen doen het goed," stelt Han Ellenbroek, die ook zijn eigen auto al verhuurt.

"Maar hier om de hoek verhuurt iemand bijvoorbeeld een sportwagen met open dak." Karin de Jonge vult aan: "Je kunt straks een auto huren voor een verhuizing, maar wie weet ook wel voor een bruiloft."

Ambitieus
Om te zeggen dat ze op een missie zijn, gaat het trio te ver. "Wie weet kweken we wel wat bewustzijn," zegt Karin de Jonge. "Dat mensen bijvoorbeeld hun tweede auto wegdoen en alleen nog huren."

Han Ellenbroek is ambitieus: "Het is voor mij echt geslaagd als de helft van de auto's hier de wijk uit zijn." Op woensdag 13 mei organiseert de groep een informatieavond in clubhuis Tuinenpark van ons Buiten.In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht