Volledig scherm
© Foto: indebuurt Utrecht

Mag je zomaar optreden als straatmuzikant in Utrecht?

In de buurtJe kunt niet door de binnenstad lopen zonder een straatmuzikant te horen. Maar, mag iedereen zomaar op een willekeurige straathoek een liedje spelen en er geld voor vragen? Wij zochten het voor je uit.

Nope...

Het korte antwoord is: nee, dat mag niet zomaar. Om als straatartiest te mogen optreden heb je een ontheffing (= vergunning) nodig. Dat geldt overigens niet alleen voor muzikanten, maar voor iedereen die een optreden wil verzorgen in het openbaar (goochelaars, mimespelers, acteurs, you name it). Goed om te weten: sinds 2011 verleent de gemeente maximaal tien ontheffingen per kwartaal. Je betaalt overigens niks voor zo'n vergunning.

Regels voor straatartiesten

Ben jij een geluksvogel die een van die tien ontheffingen weet te bemachtigen, dan moet je je wel aan een aantal regels houden:

- De ontheffing is persoonsgebonden en niet overdraagbaar.

- Je moet de vergunning altijd bij je hebben als je optreedt.

- Je mag maximaal 15 minuten op 1 plek staan. Daarna moet je een andere plek zoeken (minimaal 100 meter verderop).

- Zorg je voor overlast, dan kun je een bekeuring krijgen. Je loopt dan bovendien het risico geen nieuwe ontheffing te krijgen.

- Bij drie bekeuringen wordt je vergunning ingetrokken. Het duurt dan drie maanden voordat je in aanmerking komt voor een nieuwe vergunning als straatartiest.

Lees ook:

‘Ik ben veel minder kritisch naar mezelf’ – 4x blije klanten van EmpowerU (gesponsord) 

Ontdek meer over leuke hotspots, eten, drinken, uitgaan, wonen en winkelen op de site van indebuurt Utrecht.

indebuurt

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht