Volledig scherm
Patrick Greeven van Stichting Milieuzorg Zeist en omgeving probeert de nieuwbouw van de Triodos Bank tegen te houden. © Jeroen Jumelet

Mag Triodos door met nieuwbouw langs A12?

Het protest tegen de bouw van de Triodos Bank in Driebergen krijgt vrijdag een vervolg bij de Raad van State in Den Haag. In maart schrapte de rechter in een voorlopige voorziening de plannen van de bank. Die had grote twijfels over de gevolgen van de nieuwbouw voor de natuur op landgoed Reehorst.

Al in 2011 maakte de directie van de Triodos Bank haar eerste plannen voor een verhuizing naar Driebergen kenbaar. De bank zetelt in Zeist en wil graag een nieuw hoofdkantoor op het landgoed Reehorst tussen de A12 en het stationsgebied Driebergen-Zeist bouwen.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug was blij met de komst van zo’n grote werkgever die bekend staat om haar duurzaamheid. Zij verleende de vergunningen en paste het bestemmingsplan aan. De natuurbeschermers van Milieuzorg Zeist en enkele omwonenden protesteerden fel tegen de plannen en startten een spoedprocedure. Ze wonnen de eerste zet toen de Raad van State in maart van dit jaar voorlopig een streep haalde door de nieuwbouw.

Quote

In zo’n gebied moet je geen groot gebouw plaatsen. Nieuwe paden tasten het bos aan

Patrick Greeven, Milieuzorg Zeist

Milieuzorg Zeist vindt dat het kantoorgebouw en de parkeergarage te veel schade aanrichten aan de natuur. Het landgoed maakt deel uit van de ecologische hoofdstructuur. Patrick Greeven van de dienst: ,,In zo’n gebied moet je geen groot gebouw plaatsen. Nieuwe paden tasten het bos aan.’’ Het bestemmingsplan en bouwvergunning werden door de rechter geschorst.

Greeven durft nog niets te zeggen over een mogelijke uitkomst. Hij staat tegenover een batterij aan advocaten van de tegenpartij. ,,Het is ingewikkelde materie. De uitspraak is wel bindend; er is geen beroep meer mogelijk.’’ 

De bank liet een gebouw ontwerpen met drie torens. De hoogte ervan varieert tot maximaal vijf verdiepingen. De gevels worden voornamelijk transparant, op het dak komt begroeiing. Een nieuw parkeerterrein gaat ruimte bieden aan 400 auto’s. 

Beschermd

Een deel van het landgoed behoort tot de ecologische hoofdstructuur (EHS). Dat is een landelijk netwerk van natuur dat een beschermde status heeft. Natuur die door de bouw wordt aangetast, bijvoorbeeld bomen die voor archeologisch onderzoek geveld worden, wordt daarom op een andere plek op het landgoed gecompenseerd door nieuw groen. 

Triodos Bank houdt vertrouwen in de plannen die zij in samenwerking met de provincie Utrecht en de gemeente maakte.  

De rechter doet binnen enkele weken uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht