Volledig scherm
© Foto Ruud Voest

Maliebaan voor fietsers en voetgangers, auto naar de ventwegen

De middenbaan van de Utrechtse Maliebaan wordt ingericht als wandel- en fietspromenade. Het autoverkeer gaat over de ventwegen rijden. Dat is zeker nu ook D66 het herinrichtingsplan van het college van burgemeester en wethouders voor de statige laan steunt.

Lange tijd was onduidelijk wat er met de Maliebaan zou gebeuren. Nadat het college van burgemeester en wethouders met een plan voor een wandel- en fietspromenade kwam, stak een storm van protest op onder bewoners. Zij kwamen met een alternatief plan, dat uitging van een fietsstraat op de middenbaan waar ook auto’s welkom waren. De ventwegen langs de huizen zouden zodoende niet extra worden belast met autoverkeer.

De bewoners haalden drieduizend handtekeningen op tot in de wijde omgeving, ter ondersteuning van hun plan. In de gemeenteraad had een aantal oppositiepartijen ook wel oren na hun voorstel. Coalitiepartijen GroenLinks en ChristenUnie schaarden zich eerder al achter het collegevoorstel. Coalitiepartij D66 twijfelde lange tijd over welk plan de voorkeur had. 

Risico's

Volgens raadslid Susanne Schilderman kiest D66 nu voor het collegevoorstel omdat daarin de veiligheid van de fietsers het beste is gewaarborgd. Een onderzoeksbureau waarschuwde onlangs dat het plan van de bewoners voor de fietsstraat risico’s met zich meebrengt. 

Vorige week donderdag herhaalde wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks, mobiliteit) deze waarschuwing. De fietsstraat zou alleen een succes kunnen worden als auto’s niet harder rijden dan 20 kilometer per uur. Op de lange, rechte Maliebaan zou dat niet mogelijk zijn, aldus de wethouder. 

Bewoner Caspar Mol van de Maliebaan, die een van de pleitbezorgers was van het bewonersplan, reageert teleurgesteld. ,,Ons plan scoort op alle aspecten beter of gelijkwaardig in vergelijking met het collegevoorstel. Het enige waar ze ons op ‘pakken’, is de inrichting van de middenbaan als 20 kilometerzone. Maar met verkeersheuvels kun je best de auto’s afremmen.’’

‘Onbegrijpelijk’

Oppositiepartij VVD noemt de keuze van D66 ‘onbegrijpelijk’. Volgens VVD’er Marijn de Pagter laat D66 de bewoners van de Maliebaan en omgeving ‘keihard’ vallen. ,,Bewoners haalden voor hun alternatief plan B bijna drieduizend handtekeningen op. Maar draagvlak in de buurt doet er voor D66 blijkbaar niet meer toe.’’

D66’er Schilderman stelt dat niet iedereen in de buurt voor het bewonersplan was. ,,Er was veel steun voor plan B, maar er waren ook andere geluiden te horen.’’ Uiteindelijk heeft de veiligheid voor de fietsers op de Maliebaan de doorslaggegeven voor D66, aldus Schilderman. ,,En de fietsers op de Maliebaan zijn niet alleen de bewoners.’’

De gemeenteraad moet komende donderdag nog stemmen over het collegevoorstel over de Maliebaan. Maar met steun van GroenLinks, ChristenUnie en D66 kan het voorstel op een ruime meerderheid rekenen in de raad. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht