Volledig scherm
Diverse auto's passeerden woensdagmiddag de Utrechtse Maliebrug die gesloten is voor alle verkeer behalve fietsers en voetgangers. © AD - Roeland Franck

Maliebrug geliefde sluiproute vanwege opgebroken singel

Knap irritant, noemen buurtbewoners de talloze automobilisten die de Maliebrug de laatste weken als sluiproute gebruiken. Nu de Maliesingel is opengebroken voor een ingrijpende reconstructie pakken veel bestuurders de route om het Lepelenburg en lappen het inrijverbod aan hun laars.

Een korte observatie bevestigt de geluiden uit de buurt: in een kwartier tijd passeert een tiental auto's, inclusief een vrachtwagen, de brug. De Maliebrug vormt een belangrijke schakel in een doorgaande fietsroute.

Handhaven

Werknemers in omringende kantoren met uitzicht op de brug bevestigen dat auto's veelvuldig gebruik maken van de brug. Buurtbewoner Joris Louwers ziet het met lede ogen aan: ,,Het irriteert me. Een week geleden stonden er wel twee agenten en twee handhavers, maar die deden niks. Voor kinderen en fietsers is het gevaarlijk. De oplossing? Ik zou zeggen: handhaven. Of een paaltje. Zo moeilijk lijkt me dat niet.''

Andere passanten reageren laconiek: ,,Ik heb hiervoor in Amsterdam gewoond, dus ik ben wel wat gewend.''

Ontheffing

Matthijs Keuning van de gemeente Utrecht zegt dat het inderdaad verboden is voor auto's om over de brug te rijden, behalve voor mensen met een ontheffing. ,,Het is een taak van de politie om dat te controleren.'' De ontheffinghouders zijn volgens Keuning ook de reden dat een paaltje hier niet geplaatst kan worden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht