Volledig scherm
Onderzoek bij al Fitrah © Marnix Schmidt

Man aangehouden tijdens FIOD-onderzoek bij alFitrah

De FIOD is bezig met een inval bij de alFitrah-moskee in Utrecht. Meerdere panden, gelieerd aan een stichting, worden doorzocht in verband met een fraudeonderzoek, aldus het functioneel parket.

Volledig scherm
Op het terrein van alFitrah staat een bus van de politie © AD

Er zijn veel rechercheurs aanwezig op het terrein van alFitrah. Volgens een van hen kunnen de zoekingen nog de hele dag in beslag nemen. Van Zanen werd voor de inval op de hoogte gebracht. De pandeigenaar, het Culemborgse We Do Projects, was niet vooraf op de hoogte.

Een man is aangehouden bij de moskee. Ook in Tilburg is een huiszoeking gedaan, bij de As-Sunnah-moskee. Die is eigendom van de vader van de eigenaar van alFitrah.

Volledig scherm
De alFitrah-moskee in Overvecht © anp

Dubieus geld
De moskee in de wijk Overvecht kwam eerder in opspraak toen het AD onthulde dat er dubieus geld in de salafistische moskee omging, afkomstig van een liefdadigheidsinstelling in Koeweit. De Amerikaanse overheid bracht die instelling in verband met Al-Qaida.

Er zijn al langere tijd problemen bij alFitrah, dat vaak de huur niet betaalt. Ook wordt er een onderzoek gedaan naar de pedagogische effecten van de lessen die in de moskee worden gegeven. Die zouden gegeven worden vanuit een afkeer van de Nederlandse samenleving. De gemeente Utrecht is bezig met een onderzoek daarnaar, dat in het najaar afgerond moet zijn.

De Utrechtse politiek vroeg in december 2015 burgemeester Van Zanen krachtiger stelling te nemen tegen de moskee, in verband met die lessen. In een gesprek heeft hij daarop alFitrah tot de orde geroepen, waarna meer openheid werd beloofd.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht