Volledig scherm
Onrust in Kanaalstraat in Utrechtse wijk Lombok na aanhouding, waarbij vechtpartij ontstond tussen agenten en omstanders. © AD

Man die agenten sloeg in Utrecht ‘wilde moeder verdedigen’

De snelrechtzitting tegen twee verdachten van de massale vechtpartij op 16 april in de Utrechtse Kanaalstraat is vanochtend uitgesteld tot 14 augustus. De politierechter besliste dat met name de beoordeling van de 19-jarige Yousri K. meer tijd vergt.

Utrechter K. en Elias O. (22) uit Culemborg zijn twee van de vier verdachten die vorige week dinsdag werden aangehouden bij een vechtpartij op de Kanaalstraat. Twee agenten wilden aanvankelijk een man oppakken die een vrouw zou hebben lastig gevallen. Hij bleek ook nog een oude taakstraf te moeten verrichten. Zijn aanhouding liep uit de hand. Omstanders bemoeiden zich ermee waarbij de agenten werden geschopt en geslagen. Zelf deelden de politieagenten rake klappen uit om omstanders van het lijf te houden. De moeder van de 19-jarige verdachte brak daarbij haar arm.

Persoonlijkheidsonderzoek

Raadsman Anis Boumanjal van K. hekelde het dossier waarin alleen verklaringen van politiemensen zijn opgenomen en niet van omstanders en de vrouw wier arm brak na een tik van een politieknuppel. Ook sommige camerabeelden ontbraken. ,,Het dossier schetst een eenzijdig beeld. Alle verbalisanten zijn gehoord, maar van de andere aanwezigen niemand. Mijn cliënt heeft spijt, maar zijn handelen werd ingegeven door de drang zijn moeder te verdedigen die geslagen werd. Welke dreiging ging er van haar uit waarom het nodig was haar zo hard te slaan? Ik wil zijn moeder, nicht en tante horen en camerabeelden bekijken.”

De vraag is volgens Boumanjal verder in hoeverre zijn cliënt toerekeningsvatbaar is. Volgens de advocaat is K. zwakbegaafd, verstandelijk beperkt en functioneert hij op het niveau van een 12-jarige. Hij bepleitte persoonlijkheidsonderzoek en mogelijk toepassing van het jeugdstrafrecht.

Op de rem

Politierechter Van Tricht honoreerde het verzoek tot aanhouding van de zaak. Ook die van Elias O. wordt uitgesteld, omdat de rechter beide zaken te zeer met elkaar verweven acht om ze apart te behandelen. ,,Ik begrijp de impact van deze bijzondere zaak, maar soms moet je op de rem trappen”, aldus de politierechter. ,,Het snelrecht mag niet leiden tot andere afwegingen.”

Het Openbaar Ministerie, dat hoog inzette met snelrecht en dubbele straffen vanwege geweld tegen politieambtenaren, ving twee keer bot. Niet alleen is er van snelrecht geen sprake meer, maar ook de gevorderde voorlopige hechtenis van nog eens negentig dagen voor beide mannen kreeg geen steun van Van Tricht. Hij beval dertig dagen voorlopige hechtenis om die meteen te schorsen met verplichting tot reclasseringscontact. Dat betekent dat de verdachten vandaag vrijkomen en dat ze alleen als ze opnieuw in de fout gaan meteen weer dertig dagen vastgezet kunnen worden.

K. maakte tijdens de zitting een zeer timide indruk. Hij viel zijn moeder, die met haar arm in een mitella op de tribune zat, huilend in de armen.

Bekijk hieronder beelden van de vechtpartij, gemaakt door omstanders.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht