Volledig scherm
Student Maarten Wiegers kijkt naar de plek waar Jelle (kader) verongelukte © Angeliek de Jonge/Facebook

Man die uit flat sprong rapte over drugsgebruik

UtrechtDe 24-jarige Jelle Geluk, die zaterdagnacht onder invloed van drugs uit een flat sprong en overleed, was een bekende in de Utrechtse hiphopwereld. Hij trad op en bracht eigen muziek uit. Geluk was een ervaren drugsgebruiker en liet in zijn rapteksten het gebruik van drugs ook geregeld doorschemeren.

 
Hij zal door de Utrechtse hiphopliefhebbers heel erg gemist worden
Collega-muzikant Jeffrey Noordermeer

Studentenhuisvester SSH, eigenaar van de flat aan de Cambridgelaan waar zich het drama voltrok, heeft maandag bezorgde bewoners en ouders per brief laten weten dat de raamconstructie veilig is en aan alle eisen voldoet.

Ook de politie zegt na onderzoek te concluderen dat de constructie geen mankementen vertoont. 'Het raam is veilig, maar is er niet op gemaakt dat iemand er met volle kracht doorheen springt,' zegt woordvoerder Leonie Bosselaar.

Het tragische ongeval heeft tot veel beroering geleid bij de bewoners en getuigen. 'Het gaat als een lopend vuurtje rond, iedereen heeft het erover,' zegt bewoner Maarten Wiegers. Direct na de val spoedde hij naar beneden om eerste hulp te verlenen, maar dat mocht niet baten. Het ongeval heeft diepe indruk op hem gemaakt. 'Het is moeilijk om los te laten. Hopelijk kan ik het snel afsluiten.'

Ook andere bewoners zijn daags na het ongeval nog met hun gedachten nog bij zaterdagnacht. Starend naar het raam op acht hoog nemen ze een moment voor zichzelf.

Op bezoek
Geluk woonde niet aan de Cambridgelaan, maar in de wijk Lombok. Hij woonde daar met vrienden die ook allemaal actief zijn in de hiphopwereld. Die avond ging hij op bezoek bij vrienden, die wel in De Uithof wonen.Ook de 22-jarige Utrechter die bewusteloos door de ambulance werd afgevoerd woonde er niet, maar was op bezoek. Geluk was net een maand terug uit Taiwan, waar hij een half jaar taal- en cultuurstudies deed. Ook was hij reünistlid van studentenvereniging Veritas.

Steach
Jelle Geluk was een bekende in de Utrechtse muziekscene. Onder de naam Steach maakte hij al tien jaar hiphopmuziek.

Volgens Jeffrey Noordermeer, een van zijn vrienden en collega-muzikant, was muziek zijn grote passie. Hij trad vaak op in Utrecht. 'Hij zal door de Utrechtse hiphopliefhebbers heel erg gemist worden.'

Volgens Noordermeer, die namens de vriendengroep het woord voert, stond zijn vriend midden in het leven en was hij een belangrijke figuur binnen hun vriendengroep. 'Een enorme slimme jongen. En bovendien heel erg sociaal.'

Noordermeer prijst Steach om zijn creatieve taalgebruik in zijn rapteksten. 'Hij was geniaal in zijn woordgebruik. Daarom was hij ook zo geliefd.'

Ook de bekende rapper Fotosynthese prijst zijn raptalent. Het viel hem vooral op dat hij in zijn teksten graag de donkere kant van zijn leven naar voren bracht. 'Hij had dan iets poëtisch, iets duisters. Ik vond dat heel erg sterk.' Hij wijst naar het nummer Alice D (een verwijzing naar lsd), een psychedelisch nummer.

Ook op Geluks artiestenpagina op Facebook zijn er verwijzingen naar veel drugsgebruik. Zo staat er 'nu een envelopje met zegel zoeken', een verwijzing naar de straatnamen van coke en lsd.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht