Volledig scherm
De kruising Langbroekerdijk/Cotherweg. © William Hoogteyling

Man met slok op rijdt dorpsgenoot van racefiets; OM eist werkstraf

Een bezoek aan de kermis in Wijk bij Duurstede eindigde twee jaar geleden in een zwaar ongeval. Met ongeveer zes glazen bier achter zijn kiezen reed de 56-jarige Johannes K. uit Langbroek een dorpsgenoot van zijn racefiets. Daarna reed de verdachte door, maar hij werd even later uit een greppel gevist.

Vanochtend kwam de zaak voor de rechter. Daar werd nog eens uit de doeken gedaan hoe het ongeval toentertijd gebeurde op de kruising van de Cotherweg met de Langbroekerdijk in Langbroek. De 59-jarige K. reed ondanks een paar biertjes te veel toch met de auto naar huis. Vlak bij zijn huis ging het gruwelijk mis; K. nam de bocht veel te kort en reed een tennisleraar van de sokken. Die stond daar met zijn racefiets te wachten om over te steken.

K. werd door de officier van justitie beschuldigd van drie strafbare feiten: hij nam de binnenbocht zonder te weten of daar iemand reed, hij zat met te veel alcohol op achter het stuur en reed door na het ongeval. Omdat het ongeluk al zo lang geleden gebeurde en de verdachte een blanco strafblad heeft, eiste het Openbaar Ministerie geen gevangenisstraf, maar de maximaal mogelijke werkstraf van 240 uur. Ook eiste de officier van justitie een rijontzegging van tussen de 2,5 en 3 jaar. Tegen K. werd verder een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden met een proeftijd van twee jaar geëist.

Zwaargewond

Quote

Het slachtof­fer vond het onbegrijpe­lijk dat de verdachte nooit contact met hem heeft gezocht, terwijl de twee in hetzelfde dorp wonen

Officier van justitie

Het slachtoffer raakte bij het ongeluk zwaargewond en zijn advocaat zei dat de man zijn leven heeft te danken aan omwonenden. Die verleenden hem eerste hulp en waarschuwden hulpdiensten. „Hij heeft mijn leven verwoest”, citeerde de officier van justitie het slachtoffer. „Hij vond het ook onbegrijpelijk dat de verdachte nooit contact met hem heeft gezocht, terwijl de twee in hetzelfde dorp wonen. Dat ben ik met hem eens”, aldus de officier.

K. vertelde aan de rechter dat hij in paniek was gevlucht. „Ik kreeg een soort rode waas voor ogen na het ongeval. Alles ging verkeerd op dat moment. Ik lag in een scheiding, mijn huis kreeg ik niet verkocht, ik moest alimentatie betalen. Toen ik de politiewagens zag, heb ik me aangegeven. Ik vroeg mezelf af waar ik mee bezig was.”

Telefoon in de auto

Aan die woorden hechtte de officier van justitie weinig waarde. „Aan de politie heeft verdachte kort na zijn aanhouding gezegd dat hij zijn telefoon beter in de auto had kunnen laten liggen na zijn vlucht uit het voertuig.” Daarmee impliceerde K. dat de politie hem dan lastiger had kunnen vinden. Agenten kwamen namelijk bij hem uit door het uitpeilen van zijn telefoon.

K. zei de rechter dat hij dit nooit heeft gewild. „Ik heb erg veel spijt. Ik ken de weg daar goed en rijd er vier, vijf keer per dag langs. Ik slaap slecht en zie vaak de beelden van het ongeluk. Ik heb geprobeerd contact te zoeken met het slachtoffer, maar kon hem niet vinden.”

De rechter doet op 14 augustus om 13.00 uur uitspraak.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Utrecht en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht