Volledig scherm
Dna-monsters. © ANP

Man onterecht veroordeeld na verwisseling van dna

Een 25-jarige man uit Utrecht is in 2008 ten onrechte veroordeeld voor drie autokraken omdat zijn dna was verwisseld met dat van een andere verdachte. De verwisseling kwam pas dit jaar aan het licht toen er opnieuw dna van de man werd afgenomen.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dat verantwoordelijk is voor de fout, heeft de veroordeelde Utrechter excuses aangeboden en aangeven ook een schadevergoeding te willen betalen. De man zat ten onrechte drie dagen in voorarrest en voerde een werkstraf van 90 uur uit.

Omdat de procedure inmiddels is aangepast, is een dergelijke verwisseling volgens het NFI niet meer mogelijk.

Stickers verwisseld
De fout werd gemaakt tijdens een politieonderzoek in Leeuwarden, waar bij twee verdachten dna werd afgenomen. Deze wangslijmvliesmonsters zijn door de politie voor analyse verzonden naar het NFI. Tijdens de verwerking van deze monsters zijn bij het NFI de stickers met de identiteit van deze twee verdachten verwisseld. De sporen die zijn gevonden bij de autokraken werden daardoor aan de verkeerde persoon gekoppeld.

Nadat de fout dit jaar werd ontdekt, heeft het NFI alle 2.000 zaken tussen januari 2008 en juni 2009, waarbij op dezelfde manier dna werd veiliggesteld, opnieuw onderzocht. Daarbij zijn volgens het NFI geen verdere verwisselingen aan het licht gekomen.

Na juni 2009 heeft het NFI de werkwijze veranderd en is het protocol aangepast. De politie plakt sindsdien meteen zelf een sticker op de afgenomen monsters, waardoor volgens het NFI zo'n verwisseling niet meer mogelijk is.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht