Volledig scherm
© AD

Man op de maan woonde in Biltse flat

Dat de Amerikaanse astronaut David R. Scott in 1971 als zevende astronaut ooit op de maan stond heeft de geschiedenisboeken gehaald. Maar wie wist dat hij ook ruim twee jaar in De Bilt heeft gewoond?

Quote

Zo stuitte ik op een berichtje uit het Utrechts Nieuwsblad dat Scott zijn ruimtereis zou maken en dat hij in De Bilt had gewoond

Peter Westenbrink

Tussen 1958 en 1960 woonde Scott in de flat Akker, vlak bij de Soestdijkseweg-Zuid. Met dank aan Peter Westenbrink is De Bilt een herinneringsbord aan die periode rijker. Afgelopen woensdag werd het bord opgehangen.

,,Ik heb veel interesse voor geschiedenis en lees zodoende regelmatig oude kranten. Zo stuitte ik op een berichtje uit het Utrechts Nieuwsblad dat Scott zijn ruimtereis zou maken en dat hij in De Bilt had gewoond." Na enig onderzoek bleek dat zowaar te kloppen, zegt Westenbrink toch met enige verbazing. ,,Ik wist dat helemaal niet."

Straaljagerpiloot
,,Zoals alle astronauten uit die tijd is Scott straaljagerpiloot geweest. Uitgezonden naar Europa werd hij voor vijf jaar gestationeerd op de vliegbasis Soesterberg. En woonde hij dus in De Bilt in een flatje."

Ongeveer 2,5 jaar is Westenbrink bezig geweest met het realiseren van het herinneringsbord aan die periode. ,,We moeten namelijk niet vergeten dat de maanlandingen beschouwd worden als het hoogtepunt van de 20ste eeuw en een mijlpaal in de geschiedenis van de mensheid. Scott, en dus ook De Bilt, maken daar onderdeel van uit."

Uitspraak
Ook in het ontwerp van het bord heeft Westenbrink veel tijd gestoken. ,,Iedere astronaut had een uitspraak bij de eerste stap op de maan. 'That's one small step for a man, one giant leap for mankind', zei Neil Armstrong. Scott had ook een mooie." Die zei namelijk: 'man must explore'. Die uitspraak haalde dan ook het bord.

,,En dat vind ik een heel mooie uitspraak. Mensen moeten ook op ontdekkingstocht gaan, zoals hij dat deed. Misschien halen mensen die langs het bord lopen er wel inspiratie uit. Ik in elk geval wel."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht