Volledig scherm
IJsselstein Workshop Marco Bakker. Foto William Hoogteyling © William Hoogteyling

Marco Bakker geeft Fulco's Regionaal Mannenkoor in IJsselstein zangles

Nooit zingen zonder goed ademen en ‘bijten’ in de tekst. Dat waren enkele van de vele tips, die bariton Marco Bakker leden en aspirant-leden van Fulco’s Regionaal Mannenkoor (FRM) gisteravond meegaf tijdens een hele bijzondere workshop in IJsselstein.

De workshop in het Fulcotheater vond plaats in het kader van Men’s Night, de jaarlijkse happening waarmee FRM nieuwe leden hoopt te trekken. Dit jaar bestaat het koor 30 jaar en daarom vond het bestuur dat er een bijzondere happening van gemaakt moest worden.

Het idee om Marco Bakker een workshop te laten geven, ontstond toen Marco Bakker twee maanden geleden een workshop gaf voor het Koninklijk Tilburgs Mannenkoor, dat eveneens onder leiding staat van de dirigent van FRM, Michel de Valk.

De inmiddels 81-jarige Marco Bakker geeft regelmatig workshops aan koren, waarbij hij ze de beginselen van koorzang probeert bij te brengen. ,,Ik besteed dan onder meer aandacht aan zaken als zang, houding, ademhaling, presentatie en aan waar je je stem plaatst. Maar ik benadruk altijd dat alles begint met plezier in zingen.’'

Het is juist dat plezier in zingen dat maakt dat Bakker nog steeds actief is. Zowel met het geven van concerten, als met het geven van workshops. Om het vol te kunnen houden, zorgt hij dat hij volop in beweging blijft. Zo wandelt, zwemt en golft hij regelmatig.

Veelzijdig

Bakker realiseert zich dat het tegenwoordig voor jonge zangers en zangeressen moeilijker is om aan de bak te komen. ,,Ik adviseer ze daarom ook om zo veelzijdig mogelijk te zijn.’'

De leden en aspirant-leden hangen deze avond aan zijn lippen en doen keurig wat hij aangeeft. Daarbij heeft Bakker niet alleen oog voor het koor als geheel - ‘Luister goed naar elkaar’ - maar ook voor de aparte stemmen. Zo krijgen de bassen het advies om hun borststem te cultiveren door de kaak te laten zakken.

Bemoedigend woord

Ook voor de aspirant-leden heeft hij een bemoedigend woord: ,,Vinden jullie het leuk? Ja? Zing dan maar gewoon mee. Let er wel op dat je mooie tonen maakt en niet op de stem drukt.’'

Een van de aspirant-leden is John Kempeneers (81) uit Vleuten. Hij gaat al jaren naar concerten van FRM en nam nu de uitnodiging van zijn zwager, FRM-voorzitter Wil Kolenbrander, aan om de workshop bij te wonen.

Zelf zong Kempeneers als jongen in een parochiekoor in Amersfoort en als puber in een seminariekoor in Valkenburg.

Hij geniet van de workshop en van het plezier dat zowel FRM als Marco Bakker uitstraalt. Toch wordt hij geen lid: ,,Ik kan niet meer zo lang staan en dat is wel nodig.’'

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht