Volledig scherm
Luchtfoto van Amerongen met een uitsnede van het Margaretha Turnorplein. Gemaakt door Royal Air Force 1945 © Gerjan Westendorp

Margaretha Turnorplein in Amerongen op de schop: gemeente zoekt historische informatie

Er is een kans dat er restanten van loopgraven onder het Margaretha Turnorplein in Amerongen liggen. Daarom roept de gemeente Utrechtse Heuvelrug burgers op historische informatie over het plein te delen. Het plein wordt opgeknapt en heringericht, maar daarvoor is cultuurhistorisch en archeologisch onderzoek nodig.

Het gaat om de monumentale pleinruimte voor kasteel Amerongen. Door een groter aantal evenementen en bezoekers in het kasteel is de parkeerdruk de afgelopen jaren toegenomen. Die parkeerdruk zorgt voor overlast voor dorpsbewoners en is slecht voor de gezondheid van de oude eiken op het plein. De herinrichting moet een einde maken aan de overlast en het plein in oude glorie herstellen.

Bomenkap

Op het plein hebben vóór de Tweede Wereldoorlog veel bomen gestaan. Op luchtfoto’s van de Royal Air Force uit 1944 en 1945 zijn loopgraven te zien. De loopgraven zijn waarschijnlijk de reden voor de bomenkap maar veel informatie hierover ontbreekt nog. 

De gemeente is op zoek naar foto’s en herinneringen uit de periode 1930 tot 1950. Op deze manier hoopt ze meer te weten te komen over wat er misschien nog in de ondergrond aanwezig is. Die informatie is belangrijk bij het opstellen van een plan voor het plein. De historie kan invloed hebben op de veiligheid bij de uitvoering van het project. Zo werden er in 1982 onder het plein granaten uit de oorlog gevonden. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht