Volledig scherm
Mariniers tijdens een training op de kazerne in Doorn. © ANP

‘Mariniers blijven in Midden-Nederland’

De verhuizing van 1800 mariniers van Doorn naar een nieuwe kazerne in Vlissingen gaat niet door. Een groot deel van het korps zal naar een andere locatie in het midden van het land gaan. Dat denkt Frank Jonk, als marinier en secretaris van de tijdelijke reorganisatie medezeggenschapscommissie (TRMC) nauw betrokken bij de plannen. 

De medezeggenschapscommissie is speciaal in het leven geroepen om de verhuizing naar Vlissingen te begeleiden. Jonk verwacht dat de meeste mariniers Doorn zullen verlaten, maar ze verhuizen niet naar Vlissingen. Hij denkt dat maar een klein deel naar Zeeland gaat. Enkele onderdelen blijven achter op het kazerneterrein in Doorn. 

Wanneer dat gaat gebeuren weet Jonk niet, maar zeker niet eerder dan in 2025. ,,Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de kazerne. Maar als ik om me heen kijk, luister en aanvoel, lijkt mij de kans steeds groter dat de verhuizing niet doorgaat, zoals die was gepland. Dus niet het hele korps zal naar Vlissingen verhuizen.”

In 2012 besloot minister Hillen dat Zeeland de mariniers van Doorn zou mogen huisvesten. Dat stond voor 2018 gepland, maar steeds werd het definitieve besluit door het ministerie uitgesteld. ,,Een kazerne kan prima in Doorn”, zegt Jonk. ,,Zeker als het terrein wat efficiënter wordt ingericht. De mariniers kiezen niet snel voor Doorn. Het zal wel een centrale plek worden.  Amersfoort, Soesterberg of Nieuw Millingen. Daar zijn voormalige defensielocaties.”

Anti-terreureenheid

Volgens Jonk zal Defensie de kazerne in Doorn niet snel afstoten. De MARSOF, een anti-terreureenheid van de mariniers, blijft met enkele onderdelen op de Van Braam Houckgeestkazerne. ,,Deze centrale locatie is voor heel handig voor andere onderdelen van defensie. Ik acht de kans klein dat defensie Doorn gaat afstoten. Defensie en de provincie hebben een intentieverkoop afgesloten, maar er staat nergens een datum.”

Er komt volgens Jonk wel een onderdeel van de marine in Vlissingen. ,,Er zal naar alternatieven gezocht moeten worden. Er komt in ieder geval een doorlaatpost van de koninklijke marechaussee. Er moet wel iets met deze locatie gebeuren.”

Woonwijk

Eind augustus zit de TRMC weer met de defensietop aan tafel. Jonk:  ,,Formeel moet de verhuizing gezien worden als een reorganisatie, dan mag de TRMC pas een advies uitbrengen. Het geschil met de top heeft bijna een jaar geduurd. Dat ging over de inspraak voor de nieuwe kazerne in Zeeland. Dat ligt achter ons. Het zal niet over de verhuizing van de mariniers gaan, verwacht ik.”

Voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug komen deze plannen van defensie slecht uit. Het gemeentebestuur had een nieuw wijkje op het mariniersterrein gepland. Wethouder Rob Jorg weet van niets. ,,Ik ken geen besluit en als dat er was geweest, had ik het moeten weten. Als het klopt, is het inderdaad een streep door de rekening. We wachten rustig af.”

 1. De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderkamertje in Zuilen
  PREMIUM
  2brothersonthe4thfloor

  De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht in een flatje in Zuilen

  Met Never Alone en Dreams bestormden de Utrechtse broertjes Bobby en Martin Boer uit Zuilen 25 jaar geleden wereldwijd de hitlijsten. Het sprookje begon op de vierde verdieping van een portiekflat aan de Boelesteinlaan bij moeder thuis. Daar knutselden Bobby en Martin dag en nacht aan muziek. Plakken en knippen, net zo lang tot het lekker klonk. Een kwart eeuw later worden de 2 Brothers on the 4th Floor, met ruim 20 miljoen verkochte platen, maandelijks nog 500.000 keer via Spotify gedraaid. De act staat weer wekelijks op festivals. ,,Het sprookje gaat door.’’
 2. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
  Agenda

  Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

  De lichtshow Keys of Light, waarbij lichtprojecties bewegen op de muziek van een speciale piano, gaat vanavond om 21.00 uur in première. Zo weet de volledig ingepakte Domtoren dagelijks tot en met 21 december toch nog de aandacht te trekken. Verschillende bekende pianisten zullen de piano komen bespelen om daarmee lichtprojecties op de stijgers te creëren. En op 22 november zullen duizenden recreatielopers de verlichte Domtoren passeren als onderdeel van een hardlooproute door het centrum van de stad.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht