Mariniers tegen Tweede Kamer: Kazerne Doorn kán openblijven

UpdateDe marinierskazerne in Doorn kan in theorie open blijven. Dat is de kern van de boodschap die vanmorgen door vier mariniers aan de Tweede Kamercommissie voor Defensie op tafel werd gelegd. De verhuizing naar Vlissingen is een politieke beslissing, maar in Doorn blijven ís mogelijk.

Volledig scherm
Commandant Korps Mariniers, brigadegeneraal der mariniers Mac Mootry na afloop van het Tweede Kamergesprek. © ANP

Doorn heeft bij het mogelijk terugdraaien van het besluit wel een grondige renovatie nodig. „We kunnen de hoogte in, of de diepte, dat kan”, zei generaal majoor Van Sprang. „Er ligt ook een golfbaan waar we iets mee kunnen. Daarnaast vertrekken diverse eenheden naar andere onderdelen van de dienst, en er zijn er ook al vertrokken. Met een kleiner korps kunnen we in Doorn uit de voeten.”

De korpsleiding gaat niet over het besluit om Doorn te verlaten. Van Sprang en zijn collega’s maken zich grote zorgen om de continuïteit en kwaliteit van de mariniers. Van Sprang: „De uitstroom is hoog en wordt steeds hoger. Nu Vlissingen dichterbij komt, verlaten veel mariniers het korps. Ik begrijp de onrust ook. Vroeger ging je wonen waar je werkt, maar dat is voor veel mensen niet meer het geval.”

Voordelen van Doorn

Commandant Mac Mootry somde nog enkele voordelen van Doorn op. „Als ik de kazerne uitloop, ben ik 200 meter verwijderd van een oefenterrein. Daar kan ik alles doen. ’s Morgens weg en ’s avonds weer thuis. Ook oefenen we veel op de Leusderheide, lekker dichtbij. Schieten doen we in Oldebroek en Harskamp, ook niet al te ver. En op Texel zijn we ook zo. Daar oefenen we op het water.”

Wat onderbelicht is in de discussie, zijn de woonplaatsen van de doelgroepen en die van de mariniers. Mac Mootry: „De meeste van onze doelgroepen komen uit het westen. Bij een calamiteit moet je snel kunnen handelen. De meeste mariniers wonen op een uur afstand van de kazerne. Die zijn sneller ter plaatse.”

Marinier Jonk gaat niet mee. Hij woont in Berkelland en reist gemiddeld twee keer per week naar huis. „Ik ben raadslid in mijn gemeente en moet daarvoor regelmatig naar huis. Dat kost me nu ongeveer anderhalf uur. De reistijd naar Vlissingen is twee keer zo veel.”

Vertrek

Jonk is al aan het voorsorteren voor een vertrek. Hij is een studie begonnen. „Ik zit nu bijna negen jaar bij het korps en ben er trots op, maar ik ga niet mee naar Vlissingen. Daarvoor moet ik te veel opgeven. Ik ben nu een hbo-studie begonnen. Ik vertrek. Een baan heb ik nog niet, maar dat gaat wel lukken.”

Korporaal Prigioniero gaat wel mee, maar kent veel mannen die het niet willen. „Die zijn bereid om met lager salaris de dienst te verlaten. Mensen willen gewoon graag in het centrum van het land blijven. Dat hoeft niet eens per se in Doorn te zijn. Aan de andere kant van de A28 zijn ook oefenterreinen en lege kazernes.”

Meer over de verhuizing van de kazerne? Klik hier voor ons dossier.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht