Volledig scherm
Voor de aanleg van toegangswegen naar de nieuw te bouwen marinierskazerne in Vlissingen wordt grond verplaatst. © Dirk Jan Gjeltema

Mariniers vertrekken niet vóór 2024 uit Doorn, verwacht wethouder

De marinierskazerne in Doorn komt pas in 2024 of 2025 vrij voor woningbouw. Een snel besluit over de verhuizing van de mariniers naar Vlissingen is van staatssecretaris van Defensie Barbara Visser niet te verwachten.

Dat zegt VVD-wethouder Rob Jorg van Utrechtse Heuvelrug na een bezoek aan de staatssecretaris. Jorg reisde onlangs naar Den Haag om duidelijk te maken dat Utrechtse Heuvelrug het terrein van de Van Braam Houckgeestkazerne hard nodig heeft voor wonen, onderwijs en sport.

Sinds 2011 wordt er gesproken over de verhuizing van de mariniers. De voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe kazerne in Zeeland is al begonnen. Maar de verhuizing is nog steeds geen uitgemaakte zaak. 

Veel mariniers voelen er niets voor met hun gezinnen naar Zeeland te verkassen. Ze hebben ook een lijst met tientallen punten ingediend bij het ministerie van Defensie over wat er in hun ogen schort aan de nieuwe kazerne in Vlissingen. Ondertussen lopen de kosten voor de nieuwbouw op, onder meer omdat de bodem waarop moet worden gebouwd, is vervuild. 

Woningzoekenden

Gesteund door de gemeenteraad toog Jorg met collegawethouder Boonzaaijer en provinciebestuurder Pim van den Berg naar de staatssecretaris van Defensie. Volgens Jorg hebben zowel de mariniers en hun gezinnen als woningzoekenden, sportinstellingen en scholen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug  behoefte aan snelle besluitvorming en duidelijkheid.

Jorg zegt dat staatssecretaris Visser begrip toonde, maar duidelijkheid over de planning heeft ze niet gegeven.  Visser wil eerst de mariniers hun zegje laten doen. Hoe lang deze procedure van medezeggenschap duurt, is onduidelijk. De wethouder verwacht dat het kazerneterrein niet eerder dan in 2024 of 2025 vrij komt. Lange tijd werd rekening gehouden met 2022. Jorg: ,,Dat halen we niet meer.’’

Antiterreureenheid

De Utrechtse delegatie heeft de staatssecretaris ook laten weten dat ze ervan uitgaat dat het gehele kazerneterrein vrijkomt. Onlangs werd duidelijk dat de antiterreureenheid van het Korps Mariniers langer in Doorn blijft. Jorg verwacht dat deze eenheid uiteindelijk wel vertrekt. ,,Ik begrijp dat ze in het midden van het land moeten blijven, maar het kazerneterrein is te groot voor hen.’’

Utrechtse Heuvelrug en de provincie Utrecht zijn niet de enige partijen die aandringen op een snel besluit. Het Zeeuwse provinciebestuur en de gemeente Vlissingen becijferden onlangs dat Zeeland door de vertraging minstens 140 miljoen euro misloopt. 

Camping

De vertraging is geheel te wijten aan het Rijk, stellen Zeeland en Vlissingen onlangs in een brief aan de staatssecretaris van Defensie. De Zeeuwse overheden hebben hun aandeel geleverd. Grond is aangekocht, woningen gesloopt, een camping verplaatst en er wordt hard gewerkt aan de toegangswegen naar de nieuw te bouwen kazerne. ,,We begrijpen dat een (gezins)verhuizing ingrijpend is. Waar gewenst en mogelijk is willen we de mariniers(gezinnen) daarbij behulpzaam zijn,” aldus Zeeland en Vlissingen in de brief aan de staatssecretaris.

Lees alle artikelen over de marinierskazerne in ons nieuwsdossier.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht