Volledig scherm
bouwplan Nobelkwartier Biltse Rading De Bilt, tekst Nils de Kruijff © gemeente De Bilt

Markant flatgebouw wordt gezicht van nieuwe wijk in Nobelkwartier in De Bilt

Een nieuwe sporthal, een buurtplein, ruim 90 moderne appartementen, meer groen en speelruimte en niet te vergeten; een rank sculpturaal flatgebouw langs de Biltse Rading dat de eyecatcher moet worden van het nieuwe wijkje Nobelkwartier. 

Het huidige H.F. Witteterrein krijgt een complete metamorfose en is over circa drie jaar de nieuwe parel van  De Bilt. In een afgeladen H.F. Wittecentrum kregen bewoners uit de Biltse wijk Weltevreden vanavond de schetsen te zien van het project Nobelkwartier, zoals het terrein straks gaat heten. Het zijn voorlopige schetsen, er kunnen nog zaken veranderen, maar de contouren liggen er en die mogen er zijn.  

Wat te denken van de achtlaagse woontoren die is ingetekend langs de Biltse Rading. Samen met nog een markant hoog gebouw wordt dit ontwerp van het Natrufied Architecten uit Bergen de absolute blikvanger van het nieuwe Nobelkwartier. Voor deze werknaam is volgens stedenbouwkundig adviseur Frank Hermse gekozen omdat alle straten in de directe omgeving zijn genoemd naar Nobelprijswinnaars. 

Buurtplein

Niet alleen de markante landmarks trokken tijdens de presentatie de aandacht. Ook de komst van een buurtplein bij het te renoveren evenementencentrum H.F. Witte en de nieuwe sporthal lijkt op voorhand een regelrechte aanwinst voor de buurt. De plaatjes konden op veel instemmende blikken rekenen van de vele aanwezigen. Het buurtplein doet tijdens drukke evenementen dienst als parkeerplaats, maar is daarna weer met een paar eenvoudige aanpassingen bruikbaar als een  centrale ontmoetingsplek. 

De aankleding staat nog niet vast, benadrukte projectleider Sigrid Hafkenscheid, net zoals het getoonde ontwerp van het sculpturale flatgebouw nog kan wijzigen. Maar de gemeente De Bilt, die de wijk ontwikkelt en straks aan een bouwer gaat aanbesteden, heeft haar dromen al wel door een gerenommeerd architectenbureau laten schetsen.  De Bilt doet het anders dan anders met het Nobelkwartier en wil duidelijk iets markants aan de bewoners en de gemeente geven, zo was te beluisteren.

De Biltse Rading krijgt in de nieuwe plannen ook een ander aanzicht. Op de voormalige rijbaan, die nu wordt gebruikt als gemeentewerf en skatebaan, komt straks een snel fietspad, maar ook een groene strook waar bewoners kunnen wandelen, kinderen kunnen spelen en vanwaar via een extra ontsluitingsweg het verkeer van het H.F. Wittecentrum en de sporthal de wijk uit kan. 

Brandweerkazerne

De brandweerkazerne is voorlopig nog wel ingetekend in de nieuwe wijk, maar die zal binnen vijf jaar verdwijnen. Datzelfde geldt voor de garageboxen aan de rand van de Biltse Rading. Deze worden verplaatst naar een minder zichtbare plek in de nieuwe buurt. 

De talrijke platanen en eiken worden zoveel mogelijk gespaard, maar er kan niet worden voorkomen dat enkele van die bomen zullen sneuvelen of moeten verkassen. Als de planning wordt gehaald, is het nieuwe Nobelkwartier binnen drie jaar een feit.

Volledig scherm
Grote drukte bij de informatiebijeenkomst rondom de plannen voor het terrein rond het HF Wittecentrum. © Jeroen Jumelet
  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
    Agenda

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Ongeveer achthonderd deelnemers en hoogstwaarschijnlijk een flink aantal bezoekers vinden vandaag hun weg naar sportcentrum Galgenwaard voor het open Europese Kenpo Karate Kampioenschap. Dit kampioenschap staat bekend als één van de grootste Kenpo Karate toernooien in de wereld. Kenpo Karate is een vorm van zelfverdediging, met Chinese en Japanse karatetechnieken en straatgevecht invloeden. Allerlei landen hebben zich voor het kampioenschap ingeschreven. Romano Michielsen is de Nederlandse vertegenwoordiger. Het kampioenschap is tot en met zondag. Het programma vind je op www.IKKA-europe.com

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht