Volledig scherm
GijsPiet van Os, eigenaar van het Holland Kaascentrum op de Vredenburgmarkt. © Angeliek de Jonge

Markt Vredenburg snakt naar afronden werk aan plein

Marktkooplui snakken naar het einde van de werkzaamheden rond Vredenburg. Nu is het voor hen door al het straatwerk steeds weer dringen om een goede plek op de warenmarkt. Ook krijgen ze kritiek omdat ze het plein met kunstwerk zouden vervuilen.

Vervuiling van de nieuwe granietstenen op Vredenburg is niet zomaar even in de schoenen van marktkooplui te schuiven. Veel meer mensen maken doordeweeks gebruik van het plein en bevuilen zo mede de vloer. Bovendien zorgen de marktkooplui er met speciale zeilen voor dat ze zo min mogelijk viezigheid achterlaten op de ondergrond waar ze staan. Dat stelt GijsPiet van Os van Holland Kaascentrum, als hem gevraagd wordt naar de kritiek vanuit onder meer de politiek. 

Maar de voorzitter van de marktcommissie is ook realistisch: ,,Wanneer wij als marktkooplui allemaal een vaste plek hebben en blijkt dat steeds dezelfde plek vies is, dan is dat de verantwoording van de betreffende marktkoopman. De vervuiler betaalt.’’ Daar voegt hij nog aan toe dat dit ook geldt voor achterlaten van sterk ruikende resten.

Vaste plek

De ondernemer roert een heikel punt aan: een vaste plek voor iedere marktkoopman. Na jaren van onzekerheid, onduidelijkheid, oplapwerk en schipperen met plekken op en rond Vredenburg, is het hoog tijd voor vastigheid op de markt, vinden de kooplui. ,,We hebben hier geen gemak van’’, kiest GijsPiet van Os zijn woorden zorgvuldig, nu na jaren van plannen maken de uitvoering in volle gang is.

Naast de stek op de markt van de kaasondernemer die al 37 jaar op Vredenburg staat, prijken vandaag hekken, liggen stenen opgestapeld en slepen werklui met platen of rijdt een shovel. Van Os is niet voor niets blij dat de afrondende fase van het onderhoudswerk in zicht is, met het derde van vier deelgebieden dat nu onder handen wordt genomen.

Door al dit werk in uitvoering is afgelopen weken ’s ochtends niet zelden discussie ontstaan tussen marktkooplui over de beschikbare plekken. Het is dringen op Vredenburg voor de tientallen kraamhouders, om een goede plek te vinden tussen alle hopen stenen, bouwmaterialen en hekwerken. ,,Ja, we staan dicht op elkaar met smalle paden.’’ Maar Van Os is wel hoopvol gestemd: ,,Volgend jaar moet alles beter zijn.’’

Quote

Volgend jaar moet alles beter zijn

GijsPiet van Os, voorzitter marktcommissie

Bedoeling is dat de markt in 2019 volop nieuw aanbod krijgt en ‘dynamische’ ondernemers met ‘vernieuwd’ aanbod voor de vele langstrekkende consumenten vanuit onder meer Hoog Catharijne. Hoe ze dat gaan bereiken? Bezoekers moeten gaan helpen het aanbod te vernieuwen, door later dit jaar vragenlijsten in te vullen. Op die manier willen de marktkooplui ontdekken wat de consumenten nog missen op de markt. Van Os benadrukt dat alle opties open liggen. ,,We willen diversiteit op de markt en denken niet langer in branches.’’

Zeker is dat er geen moeite zal zijn om de kramen gevuld te krijgen. Want er is een wachtlijst met tientallen geïnteresseerde aanbieders van waren, die graag een kraam op de markt willen. Doordeweeks, op woensdag en ook tijdens de boerenmarkt op vrijdag, is momenteel plek voor ruim 30 kraamhouders, op zaterdag zijn dat er tegen de 70.

Van Os is de eerste om toe te geven dat die kraamhouders als gebruikers het plein mede vies maken. Hij zou het toejuichen als meermaals per jaar een grondige reiniging volgt. ,,Want we willen allemaal dat het schoon blijft.’’ Grote vraag is of Utrecht budget voor regelmatig goed schoonmaken heeft gereserveerd, daarover hebben GroenLinks en de SP ook al vragen gesteld aan het college. 

Af

Het nieuwe plein kent met het kunstwerk 490.000 granietsteentjes van over de hele wereld. Hierop zijn onder meer vissen, koffiebonen en een croissant te zien, die allemaal refereren aan de markt. Het plein van 42 bij 87 meter moet eind dit jaar volledig bestaan uit granieten stenen en af zijn.  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht