Volledig scherm
Martin Sitalsing wordt de nieuwe politiechef van de eenheid Midden-Nederland. © ADN Beeldredactie

Martin Sitalsing per 1 oktober nieuwe politiechef Midden-Nederland

Martin Sitalsing wordt per 1 oktober de nieuwe politiechef van de politie-eenheid Midden-Nederland. Hij is de opvolger van Miriam Barendse, die onlangs vertrok naar de Vereniging voor Middelbaar en Hoger Politiepersoneel. 

Afgelopen zomer lekte het nieuws dat Sitalsing hoofdcommissaris in Midden-Nederland wordt al uit. Toen mocht hij er zelf nog niets over zeggen, zolang de minister van Veiligheid en Justitie zijn handtekening nog niet had gezet. Nu is dat inmiddels gebeurd en is het officieel bekend dat Sitalsing op 1 oktober als politiechef Midden-Nederland benoemd wordt. 

Sitalsing begon in 1983 als accountant, maar ging al snel als politieagent in Amsterdam aan de slag. Daar vervulde hij onder andere de functies recherchechef, teamchef Vreemdelingenpolitie en teamchef Sociale Integratie. Daarna werd hij politiecommissaris van Groningen en Haren. Ook deed hij onderzoek naar de ontwikkeling van politiefuncties in Suriname.

kritisch

 Sitalsing liet zich de afgelopen jaren meermaals kritisch uit over de Nationale Politie. In 2015 zei hij in het NRC dat het diversiteitsbeleid, met het ontstaan van de Nationale Politie, is gesneuveld. Hij uitte onder andere kritiek over de storende opmerkingen binnen het korps over verschillende bevolkingsgroepen. Zo werd er gezegd ‘Kom, we gaan effe negers vangen op de Zeedijk’. en ‘Surinamers zijn allemaal bolletjesslikkende drugsgebruikers met gouden tanden.’ Het zijn uitspraken die volgens Sitalsing bijdragen aan een negatief beeld over een bevolkingsgroep.

In een interview met RTV Noord vandaag zegt Sitalsing dat hij zeker zijn bijdrage zal leveren aan een het betere doorstromen van mensen met een migratie- of andere achtergrond binnen de politie, maar dat het niet zijn grootste rol zal zijn. ‘Ik kom toch vooral voor de opsporing van strafbare feiten en het handhaven van de veiligheid in de samenleving., aldus Sitalsing. 

Warm welkom

Korpschef Erik Akerboom is blij met de komst van Sitalsing: ‘We zijn blij Martin weer te mogen verwelkomen in het korps. De Eenheid Midden-Nederland krijgt met hem een politiechef met een schat aan ervaring: operationeel, bestuurlijk én als leidinggevende’, aldus Akerboom. 

Ook Burgemeester Van Zanen verwelkomt de nieuwe politiechef: ‘Met Sitalsing krijgt Midden-Nederland een zeer ervaren chef. Mede namens mijn ambtgenoten uit de regio heet ik Martin Sitalsing van harte welkom in Midden-Nederland en we zien uit naar een goede samenwerking.’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht