Volledig scherm
© Foto: Sterre ten Houte de Lange

Max is vrijwilliger op De Parade: ‘Bezoekers komen hier met programmaboekjes vol post-its’

In de buurtElk jaar komt het theaterfestival De Parade naar Utrecht. Het wordt voor een groot deel gerund door vrijwilligers, zoals kassamedewerker Max Clement. „Utrecht is een uitdagende stad omdat het heel veel fanatieke theaterliefhebbers heeft.”

„Al heb ik tien uur in de auto gezeten om uit Frankrijk te komen, het enige wat ik kan denken als ik thuiskom is: er is weer Parade!” Max Clement (25) is student theatermaker op de HKU. In de zomer is hij vrijwilliger op De Parade, het rondreizend theaterfestival. Dit jaar staat het festival van 27 juli tot 12 augustus in het Moreelsepark in Utrecht. Max: „Het mooiste aan op De Parade werken, vind ik dat we allemaal hetzelfde doel hebben: de bezoekers het naar de zin maken. Als dat aan het eind van de dag weer gelukt is, geeft dat zo’n bevredigende ontlading.”

De koffiedames van De Parade

Nadat hij het eerste jaar bij de popcornkraam werkte, doet Max nu al drie jaar de kassa. „De kassamedewerkers zijn een beetje de koffiedames van De Parade”, vertelt hij. „Als alle voorstellingen zijn afgelopen, is De Parade nog een paar uur open. De kassa is het visitekaartje van het terrein, dus wij zitten daar soms nog drie uur koffie te drinken. Dat zorgt voor een hecht team.”

Wat Max zo leuk vindt aan het werken achter de kassa? „Het bezoekerscontact en mensen adviseren over de voorstellingen. Daarin is Utrecht echt een uitdagende stad. Utrecht heeft bezoekers die aankomen met een programmaboekje vol post-its. ‘We willen vier voorstellingen zien, we weten dat er een kwartier tussen moet zitten, maar gaat dit lukken?’, vragen ze dan bijvoorbeeld.” Amsterdam, de stad waar het festival na Utrecht naartoe gaat en waar Max ook werkt, wordt meer gekenmerkt door bezoekers die het festival zien als buitencafé. „Daar krijg je dagelijks te horen: ‘Wat is er eigenlijk in die tenten?’ Dat is een ander soort uitdagend.”

Volledig scherm
© Foto: ANP

Parade-dip  

Hoe leer je al die voorstellingen zo snel kennen, dat je vanaf dag één de bezoekers kunt adviseren? „Door de jaren heen leer je de theatergezelschappen kennen. En de theatermakers laten hun decor of kostuums zien, of vertellen ‘Wij spelen met poep’.” Max maakt geen grapje: hij verwijst naar de kindervoorstelling ‘laat je billen zien’ van vorig jaar.

Ook al woont Max maar vijftien minuten fietsen van het festivalterrein, toch slaapt hij liever in een tentje op De Parade dan thuis. „Als je je ’s ochtends uit je tentje wurmt en weer met iedereen aan de ontbijttafels zit om op te laden voor een nieuwe dag, is dat toch anders dan in je eentje opstaan.” En als De Parade straks is afgelopen? „Dan krijg ik een Parade-dip. Het is weleens gebeurd dat ik na De Parade in de supermarkt een totale vreemde begroet en me dan pas realiseer: o ja, iedereen heeft hier zijn eigen doel.”

Dit artikel wordt je aangeboden door indebuurt Utrecht

Lees ook:
Ontdek hier met welke sloep jij het beste door de Utrechtse grachten vaart (gesponsord)

Ontdek meer over leuke hotspots, eten, drinken, uitgaan, wonen en winkelen in Utrecht op indebuurt Utrecht.

Bekijk ook:
De leukste vacatures in Utrecht
De beste aanbiedingen in Utrecht

indebuurt

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht