Máxima danst mee tijdens opening Centrum voor kinderoncologie

VideoTe midden van zieke kinderen, hun ouders, en (verpleegkundig) personeel heeft koningin Máxima vanmiddag het Prinses Máxima Centrum op De Uithof in Utrecht geopend.

Koningin Maxima tijdens de opening van het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie.
Volledig scherm
Koningin Maxima tijdens de opening van het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie. © ANP
Volledig scherm
© ANP

Zij verrichtte de officiële handeling in de centrale hal van het nieuwe ziekenhuis voor kinderoncologie, en luisterde naar een speciaal voor de gelegenheid ingestudeerd lied dat werd gezongen door Maan en het koor van Kinderen voor Kinderen. Kankerpatiëntjes keken toe vanuit hun rolstoel, vanuit hun bed, of vastgeklonken aan een loopinfuus. Een paar kindjes dansten spontaan mee, één van hen deed dat aan de hand van Máxima. 

De koningin, welkom geheten door onder anderen de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, zwaaide zelf ook vrolijk met haar armen en wiegde mee op de muziek. Net als het voltallige personeel, veel van de patiëntjes en de bezoekers die getuige waren van het bijzondere moment. Volgens Diana Monissen, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Prinses Máxima Centrum, heeft iedereen daar jarenlang naartoe geleefd. ,,Net als uzelf, koningin Máxima, dat heeft gedaan.’’

Strijd

Utrecht beschikt nu over een wereldwijd uniek centrum in de strijd tegen kanker bij kinderen. Het centrum telt 87 kamers waar kinderen én hun ouders kunnen verblijven. Er kunnen ongeveer 900 kinderen in behandeling zijn en 13.000 onder controle uit heel Nederland. Uiteindelijk werken er bijna 1000 mensen, van wie 400 als onderzoeker. De gezamenlijke missie is ieder kind met kanker te genezen, met optimale kwaliteit van leven. Dat betekent dat de overlevingskans van 75 procent omhoog moet, eerst tot 90 en uiteindelijk 100 procent.

Volledig scherm
© ANP

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht