Volledig scherm
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Ariane en Alexia tijdens Koningsdag 2018 in Groningen. © ANP

Máxima een handje schudden? Dit moet je weten over Koningsdag in Amersfoort

Amersfoort maakt zich klaar voor het bezoek van de koninklijke familie. Ook vanuit andere steden en dorpen worden zaterdag veel bezoekers verwacht. Ga je naar Amersfoort en wil je weten wat je het beste kan doen om een glimp van Willem-Alexander of Máxima op te vangen? De belangrijkste zaken om rekening mee te houden hebben wij op een rijtje gezet.

De route

Om de kans om Máxima te ontmoeten te vergoten, is het goed om te weten waar de koninklijke familie te vinden is. Tussen 11.00 en 13.00 uur lopen de Oranjes door het centrum van Amersfoort. Ze beginnen hun weg op de Kleine Haag bij het voormalig klooster Mariënhof. Vanaf daar leggen ze een route van ongeveer een kilometer af richting het Eemplein. Onderweg passeren ze onder andere de Onze Lieve Vrouwetoren, het Annie Brouwerplantsoen en de Koppelpoort. Tijdens de wandeling ontmoet de familie traditiegetrouw inwoners van Amersfoort en regiogemeenten en vinden er allerlei optredens plaats.

Volledig scherm
De koninklijke route door Amersfoort. © ANP Graphics

Reizen met de trein naar Amersfoort

De gemeente Amersfoort raadt aan om de stad met het openbaar vervoer te bezoeken. NS rijdt zoals ieder jaar een aangepaste ‘oranjedienstregeling’ op 27 april. Dat betekent dat er langere en extra treinen worden ingezet. Tussen Utrecht Centraal en Amersfoort rijden de hele dag vier treinen per uur. Ook in de rest van de regio rijden evenveel of meer treinen dan normaal. Vanaf het centraal station in Amersfoort is het een klein kwartier lopen naar de festiviteiten in het stadscentrum.

Reizen met de bus door Amersfoort

Stadsbussen van Syntus in het centrum van Amersfoort zijn tijdens Koningsdag de hele dag gratis te gebruiken. De bussen rijden ook een aangepaste dienstregeling. Alleen buslijnen 1 tot en met 9, 17, 56, 76 en 80 zijn beschikbaar. Met lijn 1 is het centrum goed te bereiken, deze stopt niet bij haltes Centrum en Eemplein. Nabijgelegen haltes zijn wel te bereiken. Voor de meeste buslijnen zijn de beperkingen na 15.00 uur weer voorbij, dan rijden de bussen weer hun gebruikelijke routes.

De auto parkeren

Mensen die met de auto naar de stad komen, raadt de gemeente aan om te parkeren aan de Mijnbouwweg, op bedrijventerrein Isselt. Vanaf daar rijden tussen 8.00 en 18.00 uur pendelbussen naar de Utrechtseweg in de binnenstad. Na 18.00 uur is het bedrijventerrein met buslijn 1 gratis te bereiken.

De meeste parkeergarages in de binnenstad zijn niet te bereiken. Parkeergarages aan de rand van de stad, zoals de parkeergarage Asch van Wijckstraat en Q-park Beestenmarkt zijn wel te bereiken. Deze kosten maximaal 15 euro per dag. Deze garages liggen dicht bij de route die de familie aflegt. De goedkoopste optie voor parkeren aan de rand van de stad is parkeergarage Flintplein, daar kost een dag parkeren maximaal 9,50 euro, maar houd hier rekening met een kwartier wandelen naar de festiviteiten.

Mindervalide parkeerplekken zijn te vinden in Q-park Mondriaan en aan de Eemlaan. Beide plekken liggen dicht bij de festiviteiten. 

De fiets parkeren

Voor de fietsers zijn er genoeg extra tijdelijke fietsenstallingen te vinden aan de rand van de stad. Bijvoorbeeld op de Brabantsestraat, Herenstraat, de Hendrik van Viandenstraat en bij de Zonnehof. De stalling bij de Hendrik van Viandenstraat bevindt zich het dichtst bij de festiviteiten. De meeste reguliere fietsenstallingen in de binnenstad zijn gesloten, behalve de stallingen Amicitia en Kamperbinnenpoort. Deze bevinden zich binnen de afgezette Stadsring en bieden dus goede opties om dicht bij het feest te komen.

Varen in de binnenstad

Tot 15.00 uur is varen in de binnenstad niet toegestaan, Willem-Alexander en zijn gezin vanaf de boot bekijken is dus geen optie.

Mobiele applicatie

Alle details over het evenement zijn te vinden via de ‘Woov’-applicatie. Deze is ook offline te gebruiken. De app biedt de mogelijkheid om een persoonlijk rooster te maken met de evenementen en optredens van je voorkeur. Ook is er de mogelijkheid om te zien waar vrienden zich bevinden en hoe ver de koninklijke familie is op haar route. Op Koningsdagamersfoort.nl is ook alle belangrijke informatie over de dag te vinden.

Meer verhalen lezen over Koningsdag 2019 in Amersfoort? Onze collega’s van AD Amersfoortse Courant hebben een heel dossier vol met mooie artikelen. Klik hier!

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht