Volledig scherm
PREMIUM
Columnist Jerry Goossens. © Marco de Swart

Medusa komt naar Utrecht, maar Jerry heeft er al een dienblad van

Schrijver, journalist en columnist Jerry Goossens schrijft van dinsdag tot en met zaterdag over wat hem opvalt in de stad Utrecht. Dit keer over de Caravaggio-tentoonstelling.

Volledig scherm
Medusa © Michelangelo Merisi, gen. Caravaggio

Medusa komt naar Utrecht! Het wereldberoemde schilderij van de 16de-eeuwse meester Caravaggio is op het allerlaatste moment toegevoegd aan de tentoonstelling in het Centraal Museum die zijn naam draagt. Daarmee komt het aantal werken van zijn hand in Utrecht op ehm... drie stuks in totaal. Dat lijkt misschien wat weinig. Maar Utrecht, Caravaggio en Europa toont vooral werk van schilders die door Caravaggio zijn beïnvloed, waaronder dat van de Utrechtse caravaggisten.

En eerst had het Centraal Museum er maar twee. Dus het aandeel Caravaggio in de tentoonstelling is met 50 procent toegenomen. Voorwaar geen kattenpis.

Eén kleine kanttekening bij dat heugelijke nieuws: Medusa was al veel langer in de stad. Twee zomers geleden namen we haar mee uit Toscane. In het Uffizi - het Centraal Museum van Florence, zeg maar - hebben ze ook maar drie Caravaggio's, zij het in de vaste collectie. Medusa is er daar een van. Uiteraard hebben we haar gewoon in het Uffizi laten hangen. Maar in de museumwinkel kochten wij een gezellig dienblaadje met haar afbeelding erop. Medusa leent zich enerzijds uitstekend, en anderzijds helemáál niet voor zo'n decoratieve aanvulling van de uitzet. Tenslotte zijn de twee originelen op ceremoniële gevechtsschilden aangebracht, waarop je gemakkelijk een kopje koffie kunt serveren.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht