Volledig scherm
In Utrecht zijn in 2018 ruim 1100 boetes uitgedeeld voor het achterlaten van afval naast een afvalcontainer. © eigen foto

Meer dan 1100 boetes voor afval naast ondergrondse containers

In de gemeente Utrecht zijn in 2018 meer dan 1100 boetes uitgeschreven aan mensen die afval achterlieten naast afvalcontainers. Dat blijkt uit een jaarverslag van de Handhavingsdienst dat eergisteren gepubliceerd werd.

In totaal werden 1108 boetes uitgeschreven. In 2017 waren dit er nog maar 534.  Deze toename schrijft de gemeente toe aan een efficiëntere inzet van handhavers en de samenwerking met Stadsbedrijven, het deel van de gemeentelijke organisatie dat onder meer verantwoordelijk is voor de afvalinzameling en onderhoud van de openbare ruimte. Door de analyse van beschikbare data is het duidelijk waar inzet van handhaving nodig is en kunnen meer locaties bezocht worden. 

Zelden worden mensen op heterdaad betrapt. Het afval dat naast de containers wordt aangetroffen, wordt grondig onderzocht. De handhavers kijken dan in de zak of materiaal aanwezig is dat naar de eigenaar van het afval kan leiden. Vooral brieven met naam en adres leiden vaak naar de persoon die het afval achterliet. 

Sinds enkele jaren wordt intensiever gecontroleerd op zwerfvuil. Ook in de parken van Utrecht wordt streng gecontroleerd. In 2018 werd naast het Julianapark, Griftpark en Wilhelminapark nu ook het Máximapark frequent bezocht door handhavers. 

Bij het aantreffen van afval naast een container wordt alleen beboet als de container naar behoren functioneert en niet vol is. Bij een defect worden geen boetes uitgeschreven.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht