Meer dan tien aangiftes tegen Gökmen Tanis na tramaanslag Utrecht

UPDATEMeer dan tien betrokkenen van de aanslag in en rond de tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht hebben aangifte gedaan tegen Gökmen Tanis.

Een tram rijdt langs het 24 Oktoberplein, waar de aanslag op 18 maart plaatsvond. Gökmen Tanis opende het vuur in en bij een tram. Daarbij kwamen vier mensen om het leven.
Volledig scherm
Een tram rijdt langs het 24 Oktoberplein, waar de aanslag op 18 maart plaatsvond. Gökmen Tanis opende het vuur in en bij een tram. Daarbij kwamen vier mensen om het leven. © ANP

Dat meldt het Openbaar Ministerie desgevraagd aan het AD. ,,Het zijn mensen die gewond zijn geraakt en om mensen die zich anderszins benadeeld voelen door de verdachte”, zegt een woordvoerder van het OM. ,,Bijvoorbeeld omdat ze zich bedreigd voelden.” Justitie wil niet zeggen hoeveel aangiftes er exact zijn binnengekomen.

De betrokkenen hebben aangifte gedaan van poging tot moord, poging tot doodslag en bedreiging met een terroristisch oogmerk. Het zijn precies de zaken waar ook het OM Tanis van verdenkt. ,,De meeste aangiftes zijn al kort na 18 maart bij ons binnengekomen”, zegt de OM-woordvoerder. ,,Mede op basis daarvan hebben we de tenlastelegging gemaakt.”

Bij de aanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht vielen op 18 maart vier doden. Twee mensen raakten zwaargewond, onder wie de 22-jarige Melanie. Haar advocaat Edwin Bosch weet niet of zij ook aangifte heeft gedaan. ,,Maar dat is in haar geval ook niet zo heel relevant”, zegt hij. ,,Ze is uiteraard wel door de politie gehoord. Het OM weet dat zij bij de aanslag gewond is geraakt. Slachtoffers van misdrijven worden in de regel automatisch door hen benaderd.”

Zo is Melanie door het OM gewezen op haar slachtofferrechten. ,,Daarin zijn zaken geregeld als het spreekrecht tijdens de zitting en het vorderingsrecht voor een benadeelde partij. Maar het is nu allemaal nog te vroeg om daar concreet iets over op papier te zetten. Pas bij de inhoudelijke behandeling van de zaak komen deze zaken aan de orde.”

Ooggetuigen

Voor ooggetuigen van het tramdrama kan het volgens Bosch wél van belang zijn om aangifte te doen. ,,Zij zijn niet altijd meteen in beeld bij het OM. En kunnen achteraf bijvoorbeeld posttraumatische stressverschijnselen hebben. Dan is handig om je middels een aangifte bij de zaak te voegen.”

Voor de zaak richting Tanis maakt het niet uit hoeveel aangiftes er bij het OM liggen, betoogt Bosch. ,,Nu het onderzoek loopt, maakt het niet uit of er één of honderd aangiftes liggen. Het heeft geen invloed op de uiteindelijke strafmaat.”

 Gökmen Tanis moet op 1 juli voor het eerst voor de rechtbank verschijnen. De zaak wordt dan overigens nog niet inhoudelijk behandeld.

Luister hieronder naar de AD Podcast over Gökmen Tanis:

  1. ‘Machogedrag islamitische cultuur zorgt voor verkeersproblemen op Utrechtse Kanaalstraat’
    PREMIUM

    ‘Machoge­drag islamiti­sche cultuur zorgt voor verkeers­pro­ble­men op Utrechtse Kanaal­straat’

    De verkeersproblemen rond de Kanaalstraat in de Utrechtse wijk Lombok zijn grotendeels toe te rekenen aan het machogedrag van jonge mannen met een niet-westerse migratieachtergrond. Dat stellen drie wijkexperts in een onderzoek dat in opdracht van de gemeente Utrecht is uitgevoerd. Het college van b en w, dat hiervan op de hoogte is gesteld, benadrukt juist dat óók uit het onderzoek blijkt dat bewoners de verkeersveiligheid in de wijk een ‘kleine voldoende’ geven.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht