Volledig scherm
Taxichauffeur Vincent van der Leek (midden)kreeg een boete toen hij een hoogbejaarde vrouw ophaalde. © Marnix Schmidt

Meer duidelijkheid voor wachtende taxichauffeurs

Oppositiepartij het CDA wil dat in Utrecht duidelijke regels komen voor taxichauffeurs die in een parkeervak op een klant staan te wachten. Volgens de partij leiden de huidige 'onduidelijke' regels tot conflicten tussen taxichauffeurs en parkeercontroleurs over het verschil tussen 'parkeren' en 'onmiddellijk in- en uitstappen'.

In de gemeentelijke regels staat weliswaar omschreven dat een taxichauffeur alleen mag parkeren zonder te betalen om iemand 'onmiddellijk' te laten in- en uitstappen, maar daar staat niet expliciet een tijdsduur bij. Als gevolg hiervan ontstaan regelmatig irritaties tussen parkeerwachters en taxichauffeurs over hoe die regel moet worden uitgelegd.

Telkens in discussie
,,Taxichauffeurs zitten niet te wachten op discussies met de ene parkeerwachter die drie minuten als termijn hanteert en de andere die één minuut aanhoudt,'' zegt CDA- raadslid Bert-Jan Brussaard. ,,En parkeerwachters vinden het niet prettig om telkens in discussie te gaan over de interpretatie van de begrippen 'parkeren' en 'onmiddellijk in- en uitstappen'. Kortom, deze begrippen moeten hoognodig worden ingekleurd om rechtsongelijkheid tegen te gaan.''

Problemen
De huidige regelgeving leidt nu regelmatig tot problemen als een taxichauffeur staat te wachten op een klant die moeilijk ter been is. ,,Als iemand met een beperkte mobiliteit bijvoorbeeld uit een flatwoning moet komen duurt het langer voordat die persoon bij de taxi arriveert. De taxi staat in zo'n geval dus ook in het parkeervak wat langer te wachten, zonder te betalen. Als er dan een handhaver aankomt, gebeurt het met regelmaat dat er een boete wordt uitgeschreven,'' zegt Brusssaard.

Wachten op oude mevrouw
Dit overkwam taxichauffeur Vincent van der Leek vorig jaar toen hij aan de Professor Hugo de Vrieslaan op een parkeerplaats in een gebied met betaald parkeren stond te wachten op een 94-jarige dame. Omdat het niet zo snel ging met de rollator, jas en traplift van de oude mevrouw, werd hij op de bon geslingerd. In de uitspraak op zijn bezwaarschrift hield de gemeente Utrecht vast aan het opleggen van de boete. Bij de rechter kreeg Van der Leek alsnog gelijk.

Het CDA heeft schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld over het gebrek aan duidelijkheid. ,,Aan het 'in- uitstappen' zouden we bijvoorbeeld een termijn van maximaal tien minuten kunnen koppelen, waarbij een chauffeur moet kunnen aantonen dat hij daadwerkelijk staat te wachten op een klant die heeft gebeld. Het zou mooi zijn als de gemeente hierover met de taxicentrales in gesprek wil. Het gaat er vooral om dat het werkbaar moet zijn.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht