Volledig scherm
Artist impressions van het Park+Play bij de Jaarbeurs. Een voorbeeld van openbare ruimte die geschikt is voor sporten. © Zwaluwen Utrecht

Meer geld voor sport en een keer per jaar een groot evenement in Utrecht

Utrecht gaat de komende jaren fors meer investeren in sport. Dat betekent meer geld voor nieuwe sportaccommodaties en extra kunstgrasvelden om wachtlijsten weg te werken. 

Daarnaast wil de stad Utrecht jaarlijks gastheer zijn voor een nationaal sportevenement en een keer in de vier jaar voor een groot internationaal evenement.

Dat staat in het Utrechts Sportakkoord, waar nagenoeg alle Utrechtse politieke partijen vanavond hun handtekening onder zetten tijdens het Politiek Sportcafé van sportkoepel VSU. 

Mijlpaal

Sander van Waveren (CDA) en Has Bakker (D66) namen het initiatief voor het sportakkoord. Van Waveren: ,,De ondertekening van het Utrechts Sportakkoord mag je gerust een mijlpaal noemen. Veel plannen stonden al in sportnota’s van de gemeente, maar nu zijn ze vastgelegd en gewaarborgd in een breed gedragen akkoord.’’ 

Volgens van Waveren zie je vaak dat sport bij collegevormingen en in sowieso in de Utrechtse politiek, niet prominent op de agenda staan. ,,Dat willen we met dit akkoord veranderen. De stad groeit en daarom is het belangrijk dat de sportfaciliteiten meegroeien.’’ 

Geld

Hoeveel geld Utrecht moet gaan investeren in sport, staat niet vermeld in het Utrechts Sportakkoord. Maar een van de elf punten in het akkoord is wel dat sportclubs in Utrecht meer mogelijkheden krijgen om geld te verdienen met hun accommodaties. Bijvoorbeeld met kinderopvang of klaverjasmiddagen. 

Utrecht wil bovendien een ‘aanvalsplan’ maken met concrete ambities om de sportdeelname  in met name achterstandswijken te vergroten. Ook moet er meer steun komen voor vrijwilligers die onmisbaar zijn om sportverenigingen op de been te houden. Ook niet vitale clubs moeten adequate ondersteuning krijgen.

Nieuwbouwprojecten

De openbare ruimte in de stad moet uitnodigend zijn om (ook niet georganiseerd) te kunnen sporten. Bij nieuwbouwprojecten moet daar op worden ingespeeld. Concrete plannen zijn hiervoor al in de Merwedekanaalzone waar parken worden aangelegd waar in kan worden gesport. 

Utrecht wil sportaccommodaties zo energiezuinig mogelijk maken. Waar mogelijk zelfs energieneutraal. Te denken valt aan zonnepanelen op daken van sportaccommodaties, zoals onder meer bij USV Hercules. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht