Volledig scherm
In Utrecht veranderde de feministische actiegroep De Bovengrondse de J.P. Coenstraat in Marie Anne Tellegenstraat. © De Bovengrondse

Meer sterke, bijzondere en slimme vrouwen op Utrechtse straatnaamborden

OpinieMet de actie #meervrouwopstraat hebben ze onlangs CNN gehaald. Actiegroep De Bovengrondse wil meer straatnamen vernoemd naar vrouwen. Santi van den Toorn stelt dat er ook in Utrecht een ‘Beyoncé Boulevard’ moet komen.

poll

Ook in Utrecht moeten er veel meer straten en pleinen naar vrouwen worden vernoemd.

  • Eens (38%)
  • Oneens (62%)
163 stemmen

Dinsdag 7 augustus, voor dag en dauw, ben ik met feministisch collectief De Bovengrondse de straat op gegaan om meer vrouwennamen aan het straatbeeld toe te voegen. Uit onderzoek van De Correspondent blijkt dat 86 procent van de naar een mens vernoemde straten in Utrecht vernoemd is naar een man. In Amsterdam ligt dat percentage zelfs nog iets hoger, namelijk 88 procent.

Daar zien wij graag verandering in!

Het lijkt futiel; een straatnaam. Maar het is een detail dat een groter maatschappelijk probleem laat zien: scheve representatie in de openbare ruimte en het publieke debat en een andere meetlat voor vrouwen dan voor mannen. Vooral laat het zien dat de man de norm is. Waarom geen vrouwelijke schilder in de Schilderswijk? Waarom weinig tot geen vrouwelijke wetenschappers in Wetenschapswijken? Door middel van straatnamen laat een maatschappij zien wie zij eren. Op dit moment worden voornamelijk mannen geëerd.

Geschiedenis

‘Maar er zijn nu eenmaal meer mannen in de geschiedenis dan vrouwen’, wordt tegengeworpen. Dat lijkt zo, omdat de geschiedenis door mannen is geschreven. Mannen bepalen al heel lang wat belangrijk is en wie ere toekomt. Daarbovenop zijn er zeker wel genoeg vrouwen, al helemaal in de recente geschiedenis, die ook een vernoeming verdienen. Het geeft eerder weer dat vrouwen al eeuwenlang onderdrukt worden dan dat vrouwen ‘nu eenmaal niets hebben bijgedragen’. We zijn het er immers gelukkig al enige tijd over eens dat mannen en vrouwen in principe hetzelfde kunnen (op professioneel gebied).

Gelukkig is Utrecht een progressieve stad en is burgerparticipatie in het reglement van de straatnamencommissie vastgelegd. Zo kwam het dat Dafne Schippers een brug naar zich vernoemd kreeg, terwijl normaal gesproken alleen post-mortem vernoemingen gedaan worden. Het waren de Utrechters zelf die stemden voor deze vernoeming.

Bewustwording

Waar wij voor strijden is niet zozeer het vervangen van bestaande straatnamen, maar bewustwording creëren over representatie en het belang hiervan. Hiermee hopen wij dat in de toekomst beter nagedacht wordt over thema’s en vernoemingen. Nieuwe wijken worden gebouwd en nieuwe straten krijgen een naam. Dat in Utrecht iedereen mee mag denken over nieuwe vernoemingen is een bijzondere kans om positieve verandering te bewerkstelligen. Als het aan ons ligt, gaan we op de straatnaamborden veel meer sterke, bijzondere en slimme vrouwen tegenkomen! Helpen jullie mee?

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
    Agenda

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Het is herfstvakantie, en dus pakt FC Utrecht uit voor haar jongste fans met een open training in de Galgenwaard. Daarnaast is van alles rond het stadion te beleven. Vanaf 9.30 uur kunnen fans spandoeken komen maken en als zij een potje FIFA willen spelen tegen de eSporters van FC Utrecht, dan kan dat ook. Om 10.45 uur vangt de open training aan, waarbij trainer Dick Advocaat een headset zal dragen zodat voor iedereen in het stadion hoorbaar is welke instructies hij geeft. Na afloop kunnen fans handtekeningen scoren en is er een heuse kinderpersconferentie, waar spelers en staf van de club het hemd van het lijf kan worden gevraagd.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht