De vijf verdachten van autobranden in Utrecht zitten nog in de cel.
Volledig scherm
De vijf verdachten van autobranden in Utrecht zitten nog in de cel. © Michiel van Beers

Meeste verdachten jaarwisseling alweer vrijgelaten

De meeste verdachten die tijdens de jaarwisseling en de dagen daarvoor zijn aangehouden in Utrecht en omliggende gemeenten, zijn weer vrij. Lang niet allemaal hoeven zij te rekenen op vervolging.

Vier jonge Nieuwegeiners (16 en 17 jaar oud) hoeven bijvoorbeeld niet voor de rechter te verschijnen. Het Openbaar Ministerie ziet onvoldoende bewijs dat zij geprobeerd hebben om een bestelbus in brand te steken op het Nijpelsplantsoen in hun woonplaats.

Ook een 31-jarige plaatsgenoot van het kwartet is vrijgelaten. Hij werd in Lopik aangehouden met illegaal vuurwerk, nadat een grote groep in het centrum vuurwerk gooide naar agenten. Hij moet vermoedelijk later wel voor de rechter verschijnen.

Poging doodslag

Een andere Nieuwegeiner (19) zit ook al niet meer vast. Hij werd aangehouden nadat een slachtoffer van zijn leeftijd op de Randdijk in IJsselstein werd neergestoken. In deze zaak zit nog wel een 17-jarige plaatsgenoot vast. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag.

Verder zit nog een Nieuwegeiner (23 jaar) vast. Hij wordt verdacht van het in brand steken van een auto. Ook vier Utrechters (17, 18 en twee van 22) verblijven voor hetzelfde vergrijp nog in voorarrest. Zij werden mede dankzij de inzet van een onbemand vliegtuig opgespoord in Kanaleneiland.

mishandeling

Tenslotte loopt nog onderzoek naar een geweld zaak rond de jaarwisseling in Maarssen. Hiervoor zijn twee verdachten aangehouden. Twee minderjarige Utrechters weten al dat zij komend voorjaar voor de rechter moeten verschijnen na belediging van een agent. Net zoals een verdachte uit Nieuwegein weet dat hij op een taakstrafzitting moet verschijnen na een mishandeling in Nieuwegein. Verder volgt een politierechterzitting voor mishandeling in Utrecht en kreeg een verdachte een taakstraf voor vernieling in Utrecht.

Op de verdachten van autobranden na, geldt voor alle verdachten die voor de rechter moeten verschijnen dat zij bij een bewezenverklaring kunnen rekenen op een strafverzwaring van 75 procent. Dit heeft het OM bepaald voor zaken rond de jaarwisseling.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht