Volledig scherm
Een inenting in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma. © Jan Ruland van den Brink

Mega-vaccinatie tegen meningokokken in Utrecht

Ruim zevenduizend Utrechtse jongeren worden donderdag in sporthal Hoograven verwacht voor een vaccinatie tegen de meningokokkenziekte. De jongeren worden in verband met de te verwachten drukte geadviseerd om lopend, op de fiets of met de bus naar de Verlengde Hoogravenseweg te komen.

De laatste jaren worden steeds meer mensen ziek door de meningokokbacterie type W. De meningokok leeft in keel- en neusholten en verspreidt zich via kleine druppeltjes door de lucht. De meeste dragers van de bacterie worden niet ziek. Maar bij sommigen kan de meningokok zich razendsnel verspreiden, bloedvergiftiging veroorzaken en het hersenvlies aantasten.

Sinds oktober 2015 zijn 28 patiënten doodgegaan aan de ziekte. In mei 2018 overleed een 14-jarig meisje uit Wijk bij Duurstede aan meningokokken.

Alle kinderen in de stad Utrecht die geboren zijn in 2001, 2002 of tussen 1 januari en 1 mei 2004, hebben een uitnodiging gekregen om de prik te halen op donderdag 18 april. Alle kinderen die geboren zijn in 2003 en 2005 krijgen een uitnodiging om de prik te halen op donderdag 13 juni.

  1. Eerst was er schaamte, maar nu vlogt de Bunnikse Bijstandboy over zijn depressies en ‘onze belastingcenten’
    PREMIUM
    VIDEO

    Eerst was er schaamte, maar nu vlogt de Bunnikse Bijstand­boy over zijn depressies en ‘onze belasting­cen­ten’

    Waar hij zich eerder schaamde voor zijn situatie, is het nu zijn handelsmerk: Ivo Jager (30), ofwel ‘Bijstandboy’, deelt via YouTube zijn leven, dat in het teken staat van zijn mentale gezondheid, de bijstand en... Bunnik. „Mensen die door mentale klachten in de bijstand zitten zijn niet gerepresenteerd in het straatbeeld en daar wil ik verandering in brengen.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht