Megabatterijen bij Jaarbeurs slaan zonne-energie op

VideoAcht batterijen, zo groot als een telefooncel, staan sinds vandaag op het parkeerterrein van de Jaarbeurs om zonne-energie op te slaan. De ‘powerpack’ moet straks genoeg energie opleveren om vijftien huishoudens van stroom te voorzien.

Voorlopig worden de megabatterijen alleen gebruikt om auto’s op het parkeerterrein van het Jaarbeurs-complex op te laden en het stationsgebied van stroom te voorzien.

Het is volgens de gemeente een van de eerste stappen om de stad CO2-neutraal te maken via een nieuw energiesysteem. Zonne-energie, elektrische auto’s en batterijen voor opslag zijn essentieel.

Duizenden panelen

De Jaarbeurs gaat de komende jaren ook duizenden zonnepanelen op daken plaatsen om stroom te produceren die in dergelijke batterijen opgeslagen kan worden. Op het dak van het Beatrix-gebouw liggen al zonnepanelen, die deze eerste powerpack van stroom gaan voorzien.

De batterijen komen van Tesla, het bedrijf dat ook  elektrische auto’s en zonnepanelen produceert. Het Smart Solar Consortium, een samenwerking van Utrechtse overheden en energieproducenten, heeft de batterijen betaald. 

Volledig scherm
© Eduard Koek

Energiewinst

Burgers kunnen voorlopig geen gebruik maken van de batterijen om bijvoorbeeld hun auto op te laden. De parkeerkosten bij de Jaarbeurs wegen niet op tegen de energiewinst. Later komen er in de omgeving meer van deze powerpacks, om bijvoorbeeld de nieuwe wijk in de Merwedekanaalzone van stroom te voorzien.

LomboXnet-eigenaar Robin Berg, een van de initiatiefnemers van het project, kreeg maandag ook goed nieuws vanuit Europa om stroomopslag beter te regelen. Stroom van windmolens of zonnepanelen opslaan in accu’s van elektrische auto’s om het daarna voor andere doeleinden te gebruiken, is al langer mogelijk. Daarvoor moest echter wel twee keer energiebelasting betaald worden. Van die regel wil de EU nu vanaf.    

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht